Ορεινή Φωκίδα – 6 Φεβρουαρίου 2022

Την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει δύο παράλληλες διαδρομές, και οι δύο με αφετηρία το χωριό Άνω Σεργούλα Φωκίδας (437 μ) που βρίσκεται μία ώρα από την Πάτρα. Η πρώτη διαδρομή έχει βαθμό δυσκολίας 1 και απευθύνεται στα νέα μέλη του συλλόγου ή σε όσους προτιμούν να περπατήσουν μια εύκολη διαδρομή, ενώ η δεύτερη είναι μια διάσχιση 17 χιλιομέτρων με βαθμό δυσκολίας 3.

Η μετάβαση στην αφετηρία της διαδρομής θα γίνει με λεωφορείο και για τις δύο ομάδες. Για τον καλύτερο προγραμματισμό των κρατήσεων, με κάθε δήλωση συμμετοχής είναι αναγκαία η προκαταβολή 10€.

Σχέδιο των δύο διαδρομών. Διαδρομή 1 κατάλληλη για αρχαρίους: Άνω Σεργούλα – Παλαιοχώρι και επιστροφή. Η διαδρομή 2 είναι διάσχιση από την Άνω Σεργούλα μέχρι την Ποτιδάνεια.

Ομάδα 1: Άνω Σεργούλα – Παλαιοχώρι – Άνω Σεργούλα, 9 χλμ, ΥΔ: 575 μ, ΩΠ: 4-5, ΒΔ: 1 (Εύκολη πεζοπορία διάρκειας έως 6 περίπου ωρών, με μικρή υψομετρική διαφορά (δεν υπερβαίνει τα 400-500μ.) Κατάλληλη για αρχάριους)

Υψομετρικό προφίλ της διαδρομής της πρώτης ομάδας (ΒΔ: 1).

Από την Άνω Σεργούλα οι δύο ομάδες θα ξεκινήσουν προς το εγκαταλελειμμένο Παλαιοχώρι (920 μ), ακατοίκητο από το 1979, ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ένωνε τα δύο χωριά. Το μονοπάτι ξεκινάει μέσα από την Άνω Σεργούλα και είναι σαφές και καλοσημαδεμένο, καθώς συμπεριλαμβάνεται στο πρόγραμμα του Tihio Race. Το τερέν είναι όμως, λόγω της γεωμορφίας της περιοχής, πετρώδες, και γιαυτό χρειάζονται καλά ορειβατικά παπούτσια. Σε αρκετά σημεία που η πλαγιά είναι απότομη φαίνονται τα παλιά πέτρινα τοιχία που συγκρατούν ακόμη το μονοπάτι. Το μονοπάτι περνάει μέσα από όμορφο πουρναρόδασος και προσφέρει καταπληκτική θέα στον Κορινθιακό κόλπο και στα βουνά της βόρειας Πελοποννήσου. Το Παλαιοχώρι, ο προορισμός της πρώτης ομάδας, είναι χτισμένο ακριβώς μετά την τελευταία ράχη. Φαίνονται ακόμη οι τοίχοι από την εκκλησία του Αγ. Ταξιάρχη και μέσα από μερικά από τα πεσμένα πλέον πέτρινα σπίτια ξεπροβάλουν τα δέντρα που φύτρωσαν όταν έφυγαν οι άνθρωποι. Λίγο έξω από το χωριό υπάρχει βρύση όπου και θα κάνουμε στάση, έχοντας διανύσει 4,40 χλμ.

Εκεί η ομάδα του ΕΟΣ Πάτρας θα χωριστεί στα δύο. Η πρώτη ομάδα θα επιστρέψει από το ίδιο μονοπάτι προς την Άνω Σεργούλα και από εκεί, μετά από μια στάση για καφέ ή σνακ, στην Πάτρα.

Θέα από το μονοπάτι που οδηγεί στο Παλαιοχώρι. Αριστερά φαίνονται τα Τριζόνια ενώ στο βάθος δεξιά το χιονισμένο Παναχαϊκό.
Σε πολλά σημεία, όπως σε αυτό το καταπληκτικό μπαλκόνι, το μονοπάτι είναι χτισμένο για να μη φύγει στην απότομη πλαγιά.
Σε πολλά σημεία, όπως σε αυτό το καταπληκτικό μπαλκόνι, το μονοπάτι είναι χτισμένο ώστε να μη φύγει στην απότομη πλαγιά.
Το πρώτο σπίτι που συντάμε μπαίνοντας στο Παλαιχώρι είναι σε καλή κατάσταση. Τα υπόλοιπα όχι τόσο.
Το πρώτο σπίτι που συναντάμε μπαίνοντας στο Παλαιοχώρι είναι σε καλή κατάσταση. Τα υπόλοιπα όχι τόσο.

Ομάδα 2: Άνω Σεργούλα – Παλαιοχώρι – Τρίκορφα – Ποτιδάνεια, 17 χλμ, ΥΔ στην ανάβαση: 1250 μ, στην κατάβαση 775 μ, ΩΠ: 8, ΒΔ: 3 (χωρίς χιόνι) ή ΒΔ: 6 (με χιόνι). (Μέτριας δυσκολίας ορειβασία με υψομετρική διαφορά μεγαλύτερη των 1000 μέτρων σε χιονισμένο ή εν μέρει χιονισμένο πεδίο)

Υψομετρικό προφίλ της 2ης διαδρομής (ΒΔ: 3/6).

Η δεύτερη ομάδα θα συνεχίσει την ανάβαση για την κορυφή Τρίκορφα (1530 μ) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει το μονοπάτι για την Ποτιδάνεια (850 μ). Η ανάβαση από το Παλαιοχώρι προς τα Τρίκορφα περνάει μέσα από δάσος με πουρνάρια και βελανιδιές και, κερδίζοντας ύψος, έλατα. Το μονοπάτι είναι πιο ήπιο και διακόπτεται πού και πού από ρυάκια. Είναι πιθανό να είναι καλυμμένο με χιόνι και γιαυτό χρειάζεται να έχουμε μαζί μας γκέτες και να φοράμε καλά, αδιάβροχα, ορειβατικά παπούτσια. Η κατάβαση από την κορυφή προς την Ποτιδάνεια είναι ευχάριστη, μέσα από πυκνό δάσος.

Μετά το Παλαιοχώρι, το μονοπάτι διακόπτεται συχνά από μικρά ρυάκια σαν και αυτό.
Μετά το Παλαιοχώρι, το μονοπάτι διακόπτεται συχνά από μικρά ρυάκια σαν και αυτό.
Μόλις βγούμε στον αυχένα που οδηγεί στην κορυφή, εμφανίζονται ξαφνικά τα Βαρδούσια και η Γκιώνα.
Μόλις βγούμε στον αυχένα που οδηγεί στην κορυφή, εμφανίζονται ξαφνικά τα Βαρδούσια και η Γκιώνα.

Υπεύθυνοι ανάβασης: Καλλιαμπέτσου Αγγελική, Σιντόρης Χρήστος.

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ορειβατικά παπούτσια, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο, φλις, γάντια, σκούφος, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, αντιηλιακό, καπέλο.

Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Πάτρας που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου μας είναι εθελοντές. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία μας στο 2610 273 912, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 20.30-22.00.

Μετά το πέρας της ανάβασης θα ήταν χαρά μας να μοιραστείτε με τον Σύλλογο φωτογραφίες από την εξόρμηση. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας τις στείλει στο eospatras@gmail.com

Μέτρα Covid-19

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βάσει του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή στις αναβάσεις του Συλλόγου οι ενδιαφερόμενοι, σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει, θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση τυπωμένη ή σε ηλεκτρονική μορφή, ειδάλλως να πραγματοποιήσουν rapid test 48 ώρες πριν την ανάβαση και να έχουν την αντίστοιχη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Οι βεβαιώσεις επιδεικνύονται στον αρχηγό της ανάβασης.

Posted in Ορειβασία, Πεζοπορίες and tagged .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.