ιστορια του συλλογου


Στις 27 Ιουνίου
1928 ιδρύεται ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΤΡΩΝ με πρώτο πρόεδρο τον τραπεζικό ΑΝΔΡΕΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΠΟΥΛΟ και 20 ιδρυτικά μέλη. Λίγο πριν έχει κάνει την ιδρυτική του πράξη ο ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΘΗΝΩΝ.

Στις 30 Ιουνίου 1928 πραγματοποιείται η πρώτη κοινή ανάβαση των δύο συλλόγων, στην κορυφή του ΕΡΥΜΑΝΘΟΥ – ΩΛΕΝΟΥ και μπαίνουν οι βάσεις της συνεργασίας τους.

Τον Απρίλιο του 1930 τα δύο σωματεία συνιδρύουν τον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ, με πρώτο πρόεδρο τον μηχανικό ΣΠΗΛΙΟ ΑΓΑΠΗΤΟ ( Πατρινό στην καταγωγή). Η ίδρυση γιορτάζεται στην κορυφή του ΠΑΝΑΧΑΪΚΟΥ με κοινή ανάβαση των δύο συλλόγων.

Το καλοκαίρι του 1930 εντοπίζεται η θέση « ΨΑΡΘΙ» ως καταλληλότερη και μετά από συνεννόηση με το Δασαρχείο παραχωρείται έκταση ενός στρέμματος. Συστήνεται επιτροπή ανέγερσης του καταφυγίου και μετά από αλλεπάλληλους εράνους, όπου απλοί και επώνυμοι πατρινοί καταθέτουν το απαιτούμενο ποσό, στις 19 – 07 – 1931 κατατίθεται ο θεμέλιος λίθος με αγιασμό, σφάξιμο πετεινού κατά το έθιμο, σαμπάνιες και χορό.

Στο τέλος του 1931 είναι πλήρως έτοιμο το πρώτο καταφύγιο στο ΨΑΡΘΙ, με πρώτο έφορο τον ΚΩΤΣΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, πάνω σε σχέδια του μηχανικού και προέδρου του Ε.Ο.Σ. ΣΠΗΛΙΟΥ ΑΓΑΠΗΤΟΥ.

Μετά από προσπάθειες και δυσκολίες, γίνεται στις αρχές του 1931 η πρώτη εισαγωγή 10 ζευγαριών σκι από το ADELBODEN της ΑΥΣΤΡΙΑΣ. Πρώτος δάσκαλος του σκι αναλαμβάνει ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΚΟΛΛΑΣ, επώνυμος πατρινός, ο οποίος έχοντας κατά καιρούς ζήσει στην ΕΛΒΕΤΙΑ, είχε μυηθεί στην τεχνική του σκι και αυτόκλητος προσφέρεται να διδάξει τους πρώτους πατρινούς χιονοδρόμους.

Στις 13 Μαρτίου 1932 διεξάγεται το 1ο τοπικό πρωτάθλημα χιονοδρομίας, με νικητές τους ΝΩΝΤΑ ΠΕΤΡΑΛΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΩΤΣΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΗ ΔΙΑΚΙΔΗ και τις δίδες ΧΑΡ. ΓΕΡΩΚΟΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και Α. ΠΕΤΡΙΧΙΑΝΟΥ.

Τον Φεβρουάριο του 1934 ο πρόεδρος Σ. ΓΕΡΩΚΟΣΤΟΠΟΥΛΟΣ με επιστολή του στην κεντρική επιτροπή του Ε.Ο.Σ, προτείνει την καθιέρωση Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης για τις 20 Ιουλίου κάθε χρόνου, ημέρα εορτής του ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ. Η πρόταση γίνεται δεκτή από το Κεντρικό Συμβούλιο και το καλοκαίρι του 1936 πραγματοποιείται η 1η Π.Ο.Σ. στον Όλυμπο.

Τον Μάρτιο του 1933 πραγματοποιούνται οι δεύτεροι πανελλήνιοι αγώνες χιονοδρομίας στο ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ.

Το Φεβρουάριο του 1935 ιδρύεται ο ΟΜΙΛΟΣ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΩΝ ΠΑΤΡΩΝ και η ΟΜΑΔΑ ΝΕΑΡΩΝ ΟΡΕΙΒΑΤΩΝ μέσα στους κόλπους του συλλόγου για καλύτερη τόνωση των πιο πάνω δραστηριοτήτων.

"...Οι πανελλήνιοι αγώνες που επρόκειτο να γίνουν στις 21/2/1932 στο Παναχαϊκό ματαιώνονται λόγω χιονοθύελλας. (...) Στις 12 και 13 Μαρτίου εμείς οι Αθηναίοι χιονοδρόμοι πηγαίνουμε στο Παναχαϊκό. Ανεβαίνουμε στην κορφή και στη συνέχεια μένουμε στο καταφύγιο. Τις ίδιες μέρες οι Πατρινοί οργανώνουν τοπικούς αγώνες σκι... Ο καιρός και το χιόνι εξαιρετικό. Κοιμόμαστε όλοι μαζί με τους Πατρινούς στο καταφύγιο στρωματσάδα. Στριμωγμένοι, αλλά πανευτυχείς. (...) Για να σου δώσω Στέλιο μόνο μια εικόνα από τα πρώτα εκείνα χρόνια της χιονοδρομίας και τη γοητεία τους θα σου πώ μόνο τούτο: Οι Πατρινοί είχαν ανέβει τη νύχτα του Σαββάτου στο καταφύγιο φωτίζοντας το μονοπάτι και τις πλαγιές με δαυλούς με ρετσίνι. (...) Όμορφες παλιές παραδόσεις που δυστυχώς με την πάροδο των χρόνων τείνουν να ξεχαστούν, είναι όμως στο χέρι της νέας γενιάς των χιονοδρόμων μας, να τις ξαναζωντανέψει. (...) Οι αγώνες γίνονται ψηλά στο Πρασούδι, η διαδρομή έχει μήκος 3500 μέτρα και νικητές για την ιστορία θα αναδειχθούν: 1ος Επαμ. Πετραλιάς, 2ος Π. Κωτσάκης και 3ος Π. Ελούλ. Στους αγώνες συμμετείχαν και οι δεσποινίδες Γεροκκοστοπούλου και Πετριχιάνου...."

(απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μιχάλη Δέφνερ στον Στέλιο Βασιλόπουλο, Κορφές αρ.τευχ.141 σελ.38)

"....Για να πάμε π.χ. οι Αθηναίοι στο Παναχαϊκό, Στον Ερύμανθο ή στο Χελμό, ξεκινούσαμε βράδυ με το πλοίο της γραμμής από τον Πειραιά, ταξιδεύαμε όλη τη νύχτα από τον Κορινθιακό ως την Πάτρα, και το άλλο πρωί μας έπαιρναν οι Πατρινοί ορειβάτες με αυτοκίνητα ως το γηροκομείο ή το πολύ ως την Ελεκύστρα και ανεβαίναμε όλοι μαζί για σκι ή ορειβασία στο Παναχαϊκό, ή ως τα Καλάβρυτα για το Χελμό, ή ως το Χάνι του Μίχα για τον Ερύμανθο. (...) Όσο για την εκπαίδευσή μας στις τεχνικές των ορεινών αθλημάτων, σπάνια έβρισκες κάποιον κατάλληλο εθελοντή να σε μυήσει. Πού, η πληθώρα των σχολών και των κέντρων εκπαίδευσης της σύγχρονης εποχής. Εγώ έμαθα σκι κυρίως από τους Πατρινούς και αργότερα το τελειοποίησα στο Μόναχο..."

(απόσπασμα από τη συνέντευξη του Μιχάλη Δέφνερ στον Στέλιο Βασιλόπουλο, Κορφές αρ.τεύχ.139 σελ.33)

Η φήμη πια του Ε.Ο.Σ. ΠΑΤΡΩΝ ανά το Πανελλήνιο, είναι τέτοια που τον Μάρτη του 1937 ανεβαίνει στο ΠΑΝΑΧΑΪΚΟ και φιλοξενείται στο καταφύγιο ο τότε διάδοχος ΠΑΥΛΟΣ, που εκφράζεται κολακευτικά για τον Ε.Ο.Σ. ΠΑΤΡΩΝ.

Στα τέλη του 1939 έχει κτιστεί το ένα τμήμα του καταφυγίου ΠΡΑΣΟΥΔΙΟΥ και απομένει ημιτελές το διπλανό κτίριο.

Το 1940 ξεκινάει ο Πόλεμος. Ο παλιός πρωταθλητής Ελλάδος Γιάννης Παπαρρόδου του Ε.Ο.Σ. Αθηνών και Ταγματάρχης του Ελληνικού Στρατού, ιδρύει το Τάγμα Χιονοδρόμων με ατομικές Προσκλήσεις. Ο Ε.Ο.Σ. Πατρών συμμετέχει με τους επτά παρακάτω:

  1. Ανδρέας Αντωνόπουλος ( Έφεδρος Ανθυπολοχαγός)
  2. Γιάννης Τασσόπουλος (Λοχίας)
  3. Αλέκος Αντωνόπουλος ( Οπλίτης)
  4. Βασίλης Αντωνόπουλος ( Οπλίτης)
  5. Κώστας Καγκελάρης ( Οπλίτης)
  6. Ανδρέας Ασημακόπουλος ( Οπλίτης)
  7. Σπύρος Τσικλιτήρας ( Εθελοντής)

Το αρχείο του συλλόγου μεταφέρεται από τους Γ. ΤΖΕΒΕΛΕΚΗ, ΤΑΚΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ και Τ. ΓΚΙΟΚΑ στο υπόγειο σπιτιού του ΣΩΤ. ΓΕΡΩΚΟΣΤΟΠΟΥΛΟΥ και διασώζεται από τον βομβαρδισμό και την καταστροφή και αποτελεί σήμερα πολύτιμη πηγή για τη συγγραφή του παρόντος πονήματος.

Τα καταφύγια παθαίνουν πολλές ζημιές και διαρπαγή όλων σχεδόν των πραγμάτων τους, χρησιμοποιούνται δε, σαν καταλύματα εναλλάξ, από αντάρτικα σώματα και αποσπάσματα, Γερμανών και Ιταλών.

Το 1945 αρχίζει δειλά – δειλά να δραστηριοποιείται ο σύλλογος με πολλά προβλήματα, λόγω της τότε ανώμαλης κατάστασης, του οικονομικού μαρασμού και των άλλων τραυμάτων που άφησε η κατοχή.

Τον Ιούλιο του 1946 πραγματοποιείται στον ΩΛΕΝΟ η Π.Ο.Σ. με διοργάνωση και φιλοξενία των ορειβατών από τον Ε.Ο.Σ. Πατρών.

Το Νοέμβριο του 1947 παραλαμβάνονται μετά από παραγγελία επτά ζεύγη σκι από την ΓΕΡΜΑΝΙΑ και αποτελούν την « μαγιά» του χιονοδρομικού υλικού.

Το 1951 αρχίζουν πάλι οι επισκευές του καταφυγίου ΠΡΑΣΟΥΔΙΟΥ με δαπάνη και επίβλεψη του Ι. ΔΙΑΚΙΔΗ και γίνεται δεντροφύτευση γύρω από το καταφύγιο ΨΑΡΘΙ.

Την περίοδο του 1955 – 1960 γίνεται προσπάθεια από τους προέδρους Ι. ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ και Β. ΠΛΕΣΣΑ για μεγαλύτερη εξειδίκευση της ΟΡΕΙΒΑΣΙΑΣ και της αθλητικής ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΑΣ.

Το 1961 έρχεται στην Πάτρα προσκεκλημένος του συλλόγου και μιλά ο κατακτητής των ΙΜΑΛΑΪΩΝ SIR JOHN HUNT. Παράλληλα μετακαλούνται και διδάσκουν αναρρίχηση στην ΒΑΡΑΣΟΒΑ οι διεθνείς φήμες αναρριχητές Βάλτερ Μπονάτι, Αντρέ Κονταμίν, Ρεμπιφά και δίνεται μεγάλη ώθηση στην αναρρίχηση.

Το καλοκαίρι του 1963 γίνεται η πρώτη αποστολή Πατρινών ορειβατών και κατάκτηση της κορυφής MONT BLANC των Άλπεων.

Με πρωτοβουλία του Ε.Ο.Σ. Πατρών οργανώνεται και εδραιώνεται ο Θεσμός του Πρωταθλήματος Χιονοδρομίας Νοτίου Ελλάδος με πρώτη διοργάνωση τον Μάρτη του 1963 στην ΖΗΡΕΙΑ.

Το 1970 και 1972 πραγματοποιούνται οι πρώτες πολυάριθμες αποστολές αθλητών χιονοδρόμων για προπόνηση στο LIENZ της Αυστρίας.

Τον Μάρτιο του 1981 η αθλήτρια των Πατρών Ριάννα Παπαχρηστοπούλου ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια Ελλάδος και ο Σωτήρης Παπαχρηστόπουλος μέλος της Εθνικής Ελλάδος.

Το 1983 η νεοϊδρυθείσα Ομοσπονδία Χιονοδρομίας επιλέγει σαν αρχηγό ομάδων τον πρόεδρο του Ε.Ο.Σ. Πατρών Βασίλη Παπαχρηστόπουλο στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984 στο Σεράγεβο.

Το καλοκαίρι του 1985 το μέλος μας ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΟΥΓΙΟΥΚΟΣ συμμετέχει στην 1η Ελληνική Ορειβατική αποστολή στο ANAPURNA των ΙΜΑΛΑΪΩΝ.