Διάσχιση της Γκιώνας 27-28 Νοεμβρίου 2021

Το Σαββατοκύριακο 27-28 Νοεμβρίου 2021 ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει διάσχιση της Γκιώνας μέσα από τις δύο χαρακτηριστικές χαράδρες της, τη χαράδρα της Ρεκάς και το Λαζόρεμα.

Η Γκιώνα είναι το ψηλότερο βουνό της Στερεάς Ελλάδας και το πέμπτο πιο ψηλό της χώρας. Οι βασικές προσβάσεις για τη Γκιώνα είναι τρεις, η ζώνη της Βαθιάς Λάκας από τα βόρεια, το Λαζόρεμα από τα δυτικά και η χαράδρα της Ρεκάς από τα ανατολικά (topoguide). Σε αυτή την εξόρμηση θα διασχίσουμε τον όγκο της Γκιώνας γνωρίζοντας τις δύο από τις τρεις αυτές προσβάσεις.

Η ομάδα θα ξεκινήσει το πρωί του Σαββάτου από την Πάτρα με λεωφορείο και προορισμό τη Βίνιανη Φωκίδας. Η διανυκτέρευση το Σάββατο το βράδυ θα γίνει στο καταφύγιο του Π.Ο.Α. στη Λάκκα Καρβούνη. Την Κυριακή θα ανεβούμε στην κορυφή και θα κατεβούμε στη Συκιά, στην δυτική πλευρά του βουνού.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου
Σχέδιο της διαδρομής Βίνιανη – Καταφύγιο

Άφιξη στη Βίνιανη (υψ. 520μ) και ανάβαση με προορισμό το καταφύγιο του Π.Ο.Α. (υψ. 1850μ) μέσα από τη χαράδρα της Ρεκάς.

Η ανάβαση των περίπου 10χλμ από τη Βίνιανη μέχρι το καταφύγιο του Π.Ο.Α. διαρκεί έως και 8 ώρες. Το καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, ο προορισμός της πρώτης μέρας, βρίσκεται στα 1850μ στη θέση Λάκκα Καβούνη. Μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 20 άτομα και διαθέτει τζάκι και ξυλόσομπες, καθώς και πόσιμο νερό σε πηγή που βρίσκεται απέξω.

Η ανάβαση μέσα από τη χαράδρα της Ρεκάς αποτελεί μια από τις εντυπωσιακότερες ορεινές αναβάσεις της Ελλάδας. Η διαδρομή διασχίζει ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς, σε απότομες πλαγιές με πλούσια βλάστηση. Το φαράγγι είναι καταφύγιο άγριας ζωής και φιλοξενεί άγρια ζώα και σπάνια είδη που διαβιούν στην περιοχή.

Ώρες πορείας 8. Υψομετρική διαφορά ~1300μ. Βαθμός δυσκολίας 3

Κυριακή 27 Νοεμβρίου
Σχέδιο της διαδρομής Καταφύγιο – Κορυφή – Συκιά

Το πρωί της Κυριακής, η ομάδα θα πραγματοποιήσει ανάβαση από το καταφύγιο (υψ. 1850μ) στην κορυφή Πυραμίδα (2510μ) και στη συνέχεια θα κατέβει στη Συκιά (υψ. 720μ) από το Λαζόρεμα.

Στην περίπου δίωρη ανάβαση από το καταφύγιο για την κορυφή θα διανύσουμε 3,5 χλμ και θα καλύψουμε υψομετρική διαφορά 750 μέτρων. Αν οι συνθήκες είναι καλές θα έχουμε πανοραμική θέα στον Παρνασσό, την Οίτη και τα Βαρδούσια και, αν οι συνθήκες είναι εξαιρετικές, ίσως και στον Όλυμπο. Στα νότια θα φαίνεται ο Κορινθιακός και απέναντι τα βουνά της Πελοποννήσου. Αν είμαστε ακόμα πιο τυχεροί μπορεί να δούμε και αγριοκάτσικα που διαβιούν στην περιοχή.

Από την κορυφή θα αρχίσει η κατάβαση για τη Συκιά (υψ. 720μ) μέσα από το Λαζόρεμα. Για την κατάβαση των 1840μ θα διανύσουμε περίπου 8,5χλμ σε 5-6 ώρες.

Ώρες πορείας 8. Υψομετρική διαφορά +720μ/-1840μ. Βαθμός δυσκολίας 3

Απαραίτητος εξοπλισμός

Ορειβατικά μποτάκια, γκέτες, μπατόν, αντιανεμικό-αδιάβροχο μπουφάν, σακίδιο πλάτης, νερό, ατομικά τρόφιμα, υπνόσακος, γάντια, σκούφος, φακός κεφαλής, σφυρίχτρα, αντιηλιακό, καπέλο.

Προαιρετικά: αλουμινοκουβέρτα, κουτί πρώτων βοηθειών.

Η ανάβαση έχει προγραμματιστεί για περίοδο όπου είναι πολύ πιθανό να έχει χιονίσει, κάτι που μπορεί να προκαλέσει αναπροσαρμογή του προγράμματος. Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας.
 
Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Πάτρας που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου μας είναι εθελοντές. Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία μας στο 2610 273 912, Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 20.30-22.00.

Μετά το πέρας της εκδρομής θα ήταν χαρά μας να μοιραστείτε με τον Σύλλογο φωτογραφίες από την εξόρμηση. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας τις στείλει στο eospatras@gmail.com

Μέτρα Covid-19

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή στις αναβάσεις του Συλλόγου οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει θα πρέπει να έχουν μαζί τους τη σχετική βεβαίωση τυπωμένη ή σε ηλεκτρονική μορφή, ειδάλλως να πραγματοποιήσουν rapid test 48 ώρες πριν την ανάβαση και να έχουν την αντίστοιχη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Οι βεβαιώσεις επιδεικνύονται στον αρχηγό της ανάβασης.

Posted in Ορειβασία, Πεζοπορίες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.