Σκόλλις

Σκόλλις 7 Νοεμβρίου

Ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει ανάβαση στο όρος Σκόλλις με υψόμετρο 965 μέτρων την Κυριακή 07 Νοεμβρίου 2021(σε ένα σηματοδοτημένο και σε άρτια κατάσταση μονοπάτι). Η μεταφορά θα γίνει με δικά μας μέσα.

Βαθμός δυσκολίας: 1+
  

Λεπτομέρειες της διαδρομής.

 
Ιστορία της οροσειράς

Η Σκόλλις είναι επίμηκες βουνό της Αχαΐας, που μοιάζει με καμπυλωτή ράχη καμήλας. Είναι γνωστό και ως “Πορτοβούνι” και “Σανταμεριάνικο” από τις ονομασίες δύο μεγάλων χωριών που βρίσκονται στις πλαγιές του, τις Πόρτες και το Σαντομέρι αντίστοιχα. Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρεται στο βουνό με την ονομασία “Ωλένια πέτρα”.

Οι θρύλοι θέλουν το βουνό αυτό να κρύβει την πιο εντυπωσιακή σπηλιά, αναλλοίωτη από τα αρχαία χρόνια, μέσα στην οποία έλαβαν χώρα πολλές περιπέτειες ανθρώπων και θεών του μυθικού πλέγματος των αρχαίων Ελλήνων.
Μιλάμε για την Νεραιδότρυπα του όρους Σκόλλις!

Ο βασικός μύθος αναφέρει πως μέσα σε αυτή τη σπηλιά ζούσε μια μάνα που γεννούσε νεράιδες και τις ανάθρεφε. Από τη σπηλιά αυτή μπορούσε κανείς να εποπτεύει ολόκληρη την πεδιάδα της Ήλιδας, το κάστρο Χλεμούτσι, την Κυλλήνη, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και το μισό Ιόνιο πέλαγος.

Παρά το μεσαίο υψόμετρο, η Σκόλλις αποτελεί σημείο αναφοράς για τους αναρριχητές, μιας και διαθέτει δύο αναρριχητικά πεδία, κοντά στο χωριό Χαραυγή το ένα με 80μ. ύψος, ονόματι κάτω Χατζούρι και το άλλο σε σπηλιά με αρνητική κλίση, καθώς και ένα ακόμα κοντά στις Πόρτες, με μια από τις δυσκολότερες αθλητικές διαδρομές στη χώρα.

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τον Σύλλογο στο: 2610273912.

Για περαιτέρω πληροφορίες: Νίκος Κυριακόπουλος 6974489477.

Μετά το πέρας της εκδρομής θα ήταν χαρά μας να μοιραστείτε με τον Σύλλογο φωτογραφίες από την εξόρμηση.

Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να μας τις στείλει στο eospatras@gmail.com

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τη συμμετοχή στις αναβάσεις του Συλλόγου οι ενδιαφερόμενοι σε περίπτωση που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει θα πρέπει να έχουν τυπωμένη μαζί τους τη σχετική βεβαίωση, ειδάλλως να πραγματοποιήσουν rapid test 48 ώρες πριν την ανάβαση και να έχουν την αντίστοιχη βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος. Οι βεβαιώσεις επιδεικνύονται στον αρχηγό της ανάβασης.

Posted in Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.