Όρος Σκόλλις (965μ), Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019

Την Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2019, ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει ανάβαση στο όρος Σκόλλις με υψόμετρο 965 μέτρων. Η αναχώρηση θα γίνει το πρωί από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα με δικά μας μέσα. Η ανάβαση μας θα γίνει από το σηματοδοτημένο μονοπάτι μέχρι την κορυφή. 

Βαθμός δυσκολίας : 1+

Ώρες πορείας: περίπου 4 ώρες χωρίς στάσεις.

Υπεύθυνος Ανάβασης: Ν. Κυριακόπουλος, Δ. Μπόνας

Για δηλώσεις συμμετοχής επικοινωνήστε με τον Σύλλογο στο : 2610273912.

Ενσωματωμένη εικόνα

Ιστορία της οροσειράς.

Η Σκόλλις είναι επίμηκες βουνό της Αχαΐας, που μοιάζει με καμπυλωτή

ράχη καμήλας. Είναι γνωστό και ως Πορτοβούνι και Σανταμεριάνικο από τις ονομασίες δύο μεγάλων χωριών που βρίσκονται στις πλαγιές του, τις Πόρτες και το Σαντομέρι αντίστοιχα.

Ο Όμηρος στην Ιλιάδα αναφέρεται στο βουνό με την ονομασία Ωλένια πέτρα.

Οι θρύλοι θέλουν το βουνό αυτό να κρύβει την πιο εντυπωσιακή σπηλιά, αναλλοίωτη από τα αρχαία χρόνια, μέσα στην οποία έλαβαν χώρα πολλές περιπέτειες ανθρώπων και θεών του μυθικού πλέγματος των αρχαίων Ελλήνων. Μιλάμε για την Νεραιδότρυπα του όρους Σκόλλις!

Ο βασικός μύθος αναφέρει πως μέσα σε αυτή τη σπηλιά ζούσε μιαμάνα που γεννούσε νεράιδες και τις ανάθρεφε. Από τη σπηλιά αυτή μπορούσε κανείς να εποπτεύει ολόκληρη την πεδιάδα της Ήλιδας, το κάστρο Χλεμούτσι, την Κυλλήνη, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και το μισό Ιόνιο πέλαγος.

Παρά το μεσαίο υψόμετρο, η Σκόλλις αποτελεί σημείο αναφοράς γιατους αναρριχητές, μιας και διαθέτει δύο αναρριχητικά πεδία, κοντά στο χωριό Χαραυγή το ένα με 80μ. ύψος, ονόματι κάτω Χατζούρι και το

 άλλο σε σπηλιά με αρνητική κλίση, καθώς και ένα ακόμα κοντά στιςΠόρτες, με μια από τις δυσκ ολότερες αθλητικές διαδρομές στη χώρα.

Image result for όρος σκόλλις

 

Posted in Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.