Σχετικά με το σχέδιο ΚΥΑ “Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος”.

Ο ΕΟΣ Πάτρας, ο ΕΣΟΧΑ Αιγίου, Ο ΕΟΣ Καλαμάτας, η ΟΑΛ Πύργου, ο ΣΕΟ Πάτρας Ωλενός, ο ΕΟΣ Σπάρτης και ο ΕΟΣ Τρίπολης εκφράζουν την αντίθεσή τους στο σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που έλαβε δημοσιότητα με θέμα “Θέσπιση εισιτηρίου εισόδου στην περιοχή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου με κωδικό GR1250001 και ονομασία Όρος Όλυμπος”.

Είναι γνωστό πως ο Όλυμπος δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών, πολλοί από τους οποίους είναι ελάχιστα έως καθόλου εξοικειωμένοι με το ορεινό περιβάλλον, καθώς η σημασία του Ολύμπου ως ορόσημο προσελκύει περισσότερο τουρίστες παρά ορειβάτες. Αν και είναι επιθυμητή η θέσπιση μέτρων ώστε να περιοριστεί ο αριθμός αυτός σε ασφαλή και διαχειρίσιμα επίπεδα, ωστόσο τα μέτρα που περιέχει το σχέδιο της απόφασης, όπως αυτό δημοσιεύτηκε, δεν φαίνεται να έχουν αυτό το σκοπό, ούτε φαίνεται πως θα έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, αν αυτό είναι η προστασία του φυσικού του πλούτου και η ορθή διαχείριση του Ολύμπου.

Αντίθετα, τα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο είναι μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα. Δεν αποσαφηνίζεται το πώς τα έσοδα από το αντίτιμο που θα θεσπιστεί θα χρησιμοποιούνται για να βελτιώνονται και να υποστηρίζονται οι υποδομές και οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται στους επισκέπτες του Ολύμπου. Το ύψος του ημερήσιου αντιτίμου είναι δυσανάλογα υψηλό, χωρίς το αντίστοιχο αντίκρισμα, όπως και το αντίτιμο για την πρόσβαση με αυτοκίνητο. Επιπλέον, δεν υπάρχει μέριμνα για την επίσκεψη από τους ορειβατικούς συλλόγους της χώρας, που είναι οργανισμοί μη κερδοσκοπικοί και που σκοπό έχουν την προώθηση της ορειβασίας και την προστασία του ορεινού περιβάλλοντος.

Για αυτούς τους λόγους ζητούμε να μην ληφθούν βιαστικές αποφάσεις, καθώς και να συμμετέχουν στη διαμόρφωση του σχεδίου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, συμπεριλαμβανομένων και των ορειβατικών συλλόγων. Το ζητούμενο, πιστεύουμε, δεν είναι το πλαίσιο που θεσμοθετείται να έχει την έμφασή του στην οικονομική εκμετάλλευση του Εθνικού Δρυμού. Αντίθετα, η προστασία και η προβολή της περιοχής αυτής και η ασφάλεια και υποστήριξη των επισκεπτών θα πρέπει να είναι οι κεντρικοί άξονες ενός ολοκληρωμένου σχεδίου προστασίας και ανάδειξης.

Posted in Τελευταία Νέα.

One Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.