Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων, Χειμώνας 2019

Ο ΕΟΣ Πάτρας σε συνεργασία με:

 • τον ΕΟΣ Τρίπολης
 • τον ΕΟΣ Κορίνθου
 • τον ΕΟΣ Σπάρτης
 • τον ΣΕΟ Ωλενός
 • την Ορειβατική Αναρριχητική Λέσχη Πύργου (Ο.Α.Λ.Π)

συνδιοργανώνει Σεμινάριο Αρχηγών Αναβάσεων τον Μάρτιο του 2019.

Τα σεμινάρια θα διαρκέσουν 3 Σαββατοκύριακα πρακτικής άσκησης με διαμονή σε καταφύγια στα βουνά της Νότιας και Κεντρικής Ελλάδας, καθώς και κάποια θεωρητικά μαθήματα. Πιο αναλυτικά:

1) 02 – 03 Μαρτίου 2019 – Παναχαϊκό
2) 16 – 17 Μαρτίου 2019 – Μαίναλο
3) 23 – 25 Μαρτίου 2019 – Παρνασσός
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν με τον σύλλογο στον οποίο ανήκουν για να δηλώσουν συμμετοχή.
Υπεύθυνος Σχολής: Αντώνης Αντωνόπουλος

Λίγα λόγια για το σεμινάριο

Το σεμινάριο αρχηγών αναβάσεων απευθύνεται σε ορειβάτες μέλη συλλόγων που έχουν την διάθεση να συνοδεύσουν ορειβατικές-πεζοπορικές ομάδες στο πλαίσιο οργανωμένων συλλογικών αναβάσεων (επίσης και σε ορειβάτες που θέλουν να είναι ικανοί να αναλάβουν τον ρόλο του ‘αρχηγού’ αν αυτό χρειάζεται σε πλαίσιο μη οργανωμένης δραστηριότητας).

Τυπική προϋπόθεση για την συμμετοχή στο σεμινάριο είναι η επιτυχής παρακολούθηση σχολής ορεινής πεζοπορίας αρχάριων της ΕΟΟΑ και δυο χρόνια εμπειρία από την απόκτηση του πτυχίου, ή πέντε χρόνια ορειβατική εμπειρία και συμμετοχή σε οργανωμένες αναβάσεις συλλόγων (είτε ως μέλη, είτε ως συνοδοί).

Η λογική της ζητούμενης εμπειρίας έχει να κάνει με το γεγονός ότι το επίπεδο και η ύλη της σ.ο.π.α. είναι προαπαιτούμενα ακόμα και αν κάποιος δεν έχει την αντίστοιχη βεβαίωση. Βασική προϋπόθεση για έναν επίδοξο αρχηγό συλλογικής ανάβασης είναι η πλήρης εμπέδωση του πνεύματος του συλλόγου, όπως προκύπτει από το καταστατικό, την μέχρι τότε περί αναβάσεων πρακτική, την δεοντολογία του συλλόγου, τις σχετικές αποφάσεις ΔΣ κλπ, προκειμένου το πνεύμα του συλλόγου να υλοποιείται μέσα από τις αναβάσεις του. Ως ελάχιστη πλατφόρμα για το παραπάνω είναι η εις βάθος εμπέδωση της τρέχουσας ‘Διακήρυξης του Τυρόλου’ (είτε των επικαιροποιήσεων της στο μέλλον).

Μερικά από τα απαραίτητα στοιχεία που πρέπει να συγκεντρώνει ο αρχηγός  είναι τα παρακάτω:

1. Υπευθυνότητα 

Δεδομένου ότι θα διαχειριστεί ανθρώπινες ζωές σε ένα περιβάλλον με αστάθμητους παράγοντες και αυξημένη επικινδυνότητα, που δεν επιδέχεται ελαφρυντικά και δικαιολογίες.

2. Επικοινωνιακότητα

Πρέπει οι εντολές (προτροπές κλπ) του αρχηγού να έχουν άμεσο αντίκτυπο στην ομάδα. Για κάποιους αυτό είναι φυσικό χάρισμα, όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να δουλέψουν αρκετά και κυρίως τον τόνο και την ένταση της φωνής τους, το βλέμμα και την στάση του σώματος (καθώς και όλα τα εξωλεκτικα μηνύματα, που συνειδητά η ασυνείδητα δίνονται και είτε ενισχύουν, είτε υποβιβάζουν το βασικό μήνυμα). Λίγα λόγια και στοχευμένα είναι ο πιο ασφαλής τρόπος (αν λέτε πολλά, θα πρέπει να τα μετράτε και αρκετά και ίσως τότε να μην γίνονται απόλυτα πιστευτά). Η επιλογή της στιγμής που θα επιλέξετε να δώσετε το μήνυμα παίζει σημαντικό ρόλο στην μετάδοσή του. Δεν δίνεται το μήνυμα την στιγμή που οι άνθρωποι είναι λαχανιασμένοι, διψασμένοι, αγχωμένοι, πολύ περισσότερο όταν εσείς είστε σε μια τέτοια κατάσταση. Το μήνυμα δίνεται με σταθερή φωνή, η ένταση τέτοια ώστε να ακούγεται σε όλη την ομάδα αλλά όχι πιο μακριά, το πρόσωπο καθαρό από γκριμάτσες, μορφασμούς και αν είναι δυνατόν με ένα διακριτικό χαμόγελο (αν  είστε σίγουροι ότι αυτό δεν θα μπερδευτεί με ειρωνικό μειδίαμα, είτε με ανευθυνότητα και ελαφρότητα). Δεν θέλετε, ο τρόπος που επιλέγετε να δώσετε το μήνυμα σας να μεταφέρει άγχος, νευρικότητα, ανυπομονησία κτλ.

3. Ψυχραιμία

Το άγχος, η νευρικότητα, η ανυπομονησία και ο φόβος είναι πράγματα που ο αρχηγός πρέπει να μπορεί να τα διαχειριστεί. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα πρέπει να οριοθετούνται και να περιορίζονται στην κλίμακα που τους αναλογεί. Δεν πρέπει να μεταφέρονται στην ομάδα, που εν γένει δεν θα μπορεί να τα διαχειριστεί. Η ανασφάλεια και ο φόβος του αρχηγού αν δεν μπορεί να κρυφτεί (συνήθως έτσι γίνεται), τότε καλύτερα να ενημερώνεται η ομάδα, ώστε το πρόβλημα να τίθεται στην σωστή του διάσταση.

Λοιπές Πληροφορίες:

Ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων:

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί εφόσον συμπληρωθεί ο απαραίτητος αριθμός των 10 συμμετεχόντων

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

Στο σεμινάριο μπορούν να συμμετάσχουν μέλη με μια από τις παρακάτω ιδιότητες:

 • Έχουν παρακολουθήσει επιτυχώς σχολή Αρχαρίων Ορειβασίας
 • Έχουν δηλωμένη 5ετή δράση
 • Έχουν δήλωση από τον σύλλογο τους ότι είναι μέλη με τουλάχιστον 5ετη εμπείρια

Εκτιμώμενο κόστος:

Το κόστος του σεμιναρίου αναμένεται να ειναι 100 ευρώ* (μπορεί να μεταβληθεί ανάλογα με τον αριθμό των συμμετεχόντων)

*Στο κόστος συμμετοχής δεν συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα μετακίνησης και καταφυγίων

Δικαιολογητικά

 • Αίτηση-υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στη σχολή εδώ
 • Γνωμάτευση από Καρδιολόγο(6μήνου) που αποφαίνεται η δυνατότητα άθλησης του υποψηφίου
 • Μια φωτογραφίες ταυτότητας
 • Μια φωτοτυπία ταυτότητας (όχι επικυρωμένη)
 • Φωτοτυπία του πτυχίου Αρχαρίων Ορειβασίας (σε περίπτωση που δεν υπάρχει βεβαίωση από τον σύλλογο που ειναι εγγεγραμμένος οτι έχει 5ετή εμπειρία)

Δηλώσεις Συμμετοχής:

Όσοι σκοπεύουν να συμμετάσχουν, παρακαλούνται να δηλώσουν την συμμετοχή τους όσο το δυνατόν νωρίτερα.  Οι δηλώσεις συμμετοχής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν στο σύλλογο έως την 25 Φεβρουαρίου 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας μέσω e-mail, στα τηλέφωνα του συλλόγου ή απευθείας με το Αντώνη Αντωνόπουλου (6944602348) ή τον Άρη Δερμιτζάκη (6985639899)