Ποταμοδιάσχιση Ερυμάνθου, Κυριακή 20/05/2018

Την Κυριακή 20 Μαΐου ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει εξόρμηση στη Νεμούτα.

Η πορεία θα ξεκινήσει από την Αχλαδινή Ηλείας, θα είναι παραποτάμια στο μεγαλύτερο μήκος της, εύκολη για όλες τις δυνατότητες και θα καταλήξει στη Νεμούτα! Εκεί, θα σταθούμε για λίγο μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο μέσα σε μία σφαίρα χρωμάτων, οσμών και αισθήσεων. Ακολουθώντας την ροή του ποταμού, θα συναντήσουμε τους καταρράκτες του Ερυμάνθου, κοντά στην περιοχή της Ελαίας. Σε εκείνο σημείο η κοίτη του ποταμού πλαταίνει και θα απολαύσουμε ένα δροσερό μπάνιο.

Επιστροφή στο χωριό Νεμούτα με αγροτικά αυτοκίνητα όπου και  υπάρχει η δυνατότητα φαγητού σε ταβέρνα της περιοχής για όσους το επιθυμούν.

Για να δηλώσετε συμμετοχή και για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα γραφεία του συλλόγου εδώ.

Ώρες πορείας : 4.5

Αρχηγός : Αργύρης Κούτρας

Τηλ.: 6944340355

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Λίγα λόγια για τον Ποταμό Ερύμανθο

Ο Ερύμανθος είναι το δυτικότερο ποτάμι της Αρκαδίας. Σχηματίζεται στην περιοχή του οικισμού Τριπόταμα των Καλαβρύτων, στα όρια των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αρκαδίας, από τη συμβολή τριών μικρότερων ποταμών, του κυρίως Ερυμάνθου (Νουσαΐτικο ποτάμι), που πηγάζει από το ομώνυμο όρος και των ποταμών Αροάνιου (Λιβαρτζινό ποτάμι) και Σειραίου (Βερτσίωτικο ποτάμι), που έχουν τις πηγές τους στην ορεινή περιοχή ανάμεσα στον Ερύμανθο και στα Αροάνια όρη.
Η διεύθυνση της ροής του είναι από το βορρά προς τον νότο, ορίζοντας τα σύνορα του νομού Ηλείας με τον νομό Αρκαδίας. Ήδη από την αρχαιότητα ο Ερύμανθος αποτελούσε το φυσικό σύνορο ανάμεσα στην Αρκαδία και την Ήλιδα.
Αφού λοιπόν διασχίσει την Αρκαδία έχοντας δεξιά το όρος Φολόη και αριστερά τη χώρα της Θέλπουσας, εκβάλλει στο ποταμό Αλφειό, λίγο δυτικότερα του Λάδωνα, στα σύνορα των δύο νομών, στη περιοχή νότια του χωριού Άσπρα Σπίτια. Ο Ερύμανθος λέγεται επίσης Δοάνα ή ποτάμι της Δημητσάνας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά τον Πολύβιο, Ερύμανθος είναι το Λιβαρτζινό ποτάμι, στα ανατολικά και νότια της Ψωφίδας. Ο Παυσανίας αντίθετα αναφέρει ότι ο Ερύμανθος πηγάζει από τις ανατολικότερες κορυφές του ομώνυμου βουνού, κατεβαίνει στη Ψωφίδα από τα ανατολικά και έδινε το όνομά του και στα άλλα ρέματα που ενώνονται σε ένα στην περιοχή της Ψωφίδας.
Οι Ψωφίδιοι λάτρευαν και έναν ομώνυμο ποτάμιο θεό, τον Ερύμανθο, γιο του Άριστα ή του Αρκάδα, για τον οποίο είχαν χτίσει και ναό. Μέσα στον ναό υπήρχε το λατρευτικό του άγαλμα. Για το ιερό, αναφέρεται από τον Γ. Παπανδρέου ότι πρέπει να βρισκόταν στα νότια του θεάτρου, όπου η νεότερη εκκλησία ή κοντά σε αυτή, στη θέση Αλώνια. Όσο για το άγαλμά του, αυτό υποτίθεται πως το απεικόνιζαν οι Ψωφίδιοι στα νομίσματά τους στα ρωμαϊκά χρόνια. Ο Θεός παριστάνεται γενειοφόρος, μισοξαπλωμένος με το στήθος γυμνό και τον αριστερό αγκώνα ακουμπισμένο σε γυρτό και πιθάρι, από το οποίο τρέχει νερό.

 

Posted in Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.