Όρος Μαίναλο-Εγκαίνια μονοπατιού Αρκάδων ποιμένων

Την Κυριακή 17 Μαίου 2015 ο Ε.Ο.Σ  Πατρών συμμετείχε με 13μελή ομάδα σε διάσχιση στο Βόρειο Μαίναλο στην Αρκαδία πραγματοποιώντας τη διαδρομή Νυμφασία – Μαγούλιανα – Βαλτεσίνικο με αφορμή διασυλλογική ορειβατική- περιβαλλοντική συνάντηση για τα εγκαίνια ενός νέου Ευρωπαϊκά πιστοποιημένου μονοπατιού.

Η διαδρομή αποτελεί το 6ο και 7ο τμήμα του γνωστού ως Menalon trail – Διάσχιση Ανατολικής Γορτυνίας συνολικού μήκους 75 χλμ. με αφετηρία τη Στεμνίτσα και προορισμό τα Λαγκάδια.

Με αφετηρία το γραφικό χωριό της Νυμφασίας το μονοπάτι συνεχίζει προς τη Μονή Κερνίτσας. Η διαδρομή διέρχεται από ελατόδασος περνά από το ιστορικό ασκηταριό της Παναγίας Σφυρίδας και καταλήγει στα Μαγούλιανα, το χωριό της Πελοποννήσου με το μεγαλύτερο υψόμετρο.

Το τμήμα αυτό της διαδρομής (Νυμφασία-Μαγούλιανα) έχει συνολικό μήκος 8,9 χλμ και πραγματοποιήθηκε σε 3.30 ώρες.

Έπειτα από σύντομη στάση στα Μαγούλιανα ξεκινά ένα πολύ ενδιαφέρον τμήμα με εναλλαγή ορεινών τοπίων  διερχόμενο από ελατόδασος. Το μονοπάτι στη διασταύρωση για Λιβάδι συναντά το εγκαταλελειμμένο πλέον σανατόριο της Μάνας και στη συνέχεια διασχίζει την κοιλάδα του Έλα μέσα σε υπέροχο τοπίο πριν ανηφορίσει για Βαλτεσινίκο.

Το δεύτερο τμήμα της διαδρομής (Μαγούλιανα-Βαλτεσίνικο) συνολικού μήκους 6,6 χλμ. πραγματοποιήθηκε σε  2.30 ώρες.

Το μονοπάτι διαθέτει αρκετά πυκνή σήμανση και ανά τακτά διαστήματα σημεία με πόσιμο νερό.

Ευχαριστούμε τον

Σύλλογο Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων (Σ.Α.Ο.Ο. Τρίπολης) και την Συντονιστική ομάδα Γορτύνιων εθελοντών για την διοργάνωση και τη φιλοξενία.

Σύνδεσμοι:

http://www.saoo.gr

http://menalontrail.eu/

 

 

Posted in Ορειβασία, Πεζοπορίες, Τελευταία Νέα and tagged , , , , , .