Κορυφή Τριανταφυλλιά (1.817 μ.) Παναιτωλικού Όρους από Δρυμώνα Αιτωλοακαρνανίας, Κυριακή 09/09/2018

Περιγραφή Διαδρομής:

Βαδίζοντας στα χνάρια των προσκυνητών οι οποίοι ξεκινούσαν από το Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας με προορισμό το μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας, το τμήμα του μονοπατιού αυτού το οποίο διέρχεται από το χωριό Δρυμώνα Αιτωλοακαρνανίας έως τους πρόποδες της κορυφής Τριανταφυλλιάς, είναι μια πορεία στην ανόθευτη ομορφιά του ελατόδασους, στην αυθεντικότητα του θρησκευτικού αυτού μονοπατιού , σε τοπία με άγρια ομορφιά και έντονα σημάδια «ζωντανής» παράδοσης.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η πορεία μας ξεκινάει από τη θέση «Κόκκινα Διάσελα» (1.335μ.) πάνω από το χωριό Δρυμώνα όπου θα μεταβούμε με αγροτικά οχήματα ντόπιων. Ξεκινούμε διασχίζοντας τη σαθρή πλαγιά με κοκκινόχωμα και «μπαίνουμε» στη συνέχεια στο φιλόξενο ελατόδασος. Το μονοπάτι στη συνέχεια διακόπτεται από την προ ετών κατολίσθηση και θα χρειαστεί να παρακάμψουμε το τμήμα αυτό ανηφορίζοντας αρκετά για να συναντήσουμε στη συνέχεια το μονοπάτι πιο χαμηλά. Εγκαταλείποντας το ελατόδασος , και έχοντας πλέον την κορυφή στα δεξιά μας, για να την κατακτήσουμε θα χρειαστεί να κινηθούμε σε πλαγιά με αρκετά ανοδική κλίση.  Από την κορυφή πλέον, έχουμε θέα σε αρκετές κορυφές των νομών Αχαΐας, Ευρυτανίας,  Αιτωλοακαρνανίας καθώς και στη λίμνη Τριχωνίδα. Στην κάθοδό μας  «χαράζουμε» την πορεία μας στη ράχη του βουνού πάνω σε ασβεστολιθικό πέτρωμα έως το μισογκρεμισμένο εκκλησάκι του Αη-Λια. Στη συνέχεια μέσα από αραιά έλατα θα συναντήσουμε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στην πλατεία του γραφικού χωριού Αργυρό Πηγάδι. Από εδώ θα μας μεταφέρουν και πάλι (45’) στο χωριό Δρυμώνα.

Απόσταση πορείας : 13 χιλιόμετρα 

Ώρες πορείας :  6 

Βαθμός δυσκολίας : Β+

Νερό : Με μια μικρή παράκαμψη στη σχεδιασμένη πορεία μας θα μπορέσουμε να προμηθευτούμε νερό στη «Χαλικόβρυση», λίγο πριν την τελική μας ανάβαση προς την κορυφή.

Απαραίτητος εξοπλισμός – εφόδια : Ορειβατικό μποτάκι (εάν είναι δυνατόν αδιάβροχο διότι είναι πολύ πιθανό να επικρατεί υγρασία σε μικρό τμήμα του μονοπατιού),παντελόνι μακρύ, αντιανεμικό – αδιάβροχο, νερό , ελαφρύ φαγητό για την πορεία.

Μετάβαση  στο χωριό Δρυμώνα με ίδια μέσα μέσω «Πορθμείου Ρίο-Αντίρριο, Ιονίας Οδού,Παναιτώλιο,Θέρμο,Δρυμώνας) σε 2 ώρες περίπου.  

Αρχηγός : Ντίνος Κρητικός (6983526787)

 

Posted in Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.