Εξόρμηση του ΕΟΣ Πάτρας στην κορυφή Σκουτέλι (1.757μ.) του όρους Ερύμανθος, Κυριακή 27/10/19)

Ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει την Κυριακή 27 Οκτωβρίου εξόρμηση στο όρος Ερύμανθος και συγκεκριμένα στην κορυφή Σκουτέλι (1.757μ.).

Αφετηρία της διαδρομής αυτής, ορίζεται η θέση πάνω από την Άνω Βλασία, εκεί όπου τελειώνει ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος και ξεκινά ο δασικός  ο οποίος καταλήγει στο χωριό Λεχούρι. Στο χωματόδρομο αυτό, ο οποίος μοιάζει περισσότερο με φαρδύ μονοπάτι μέσα σε έλατα, παρά με αμαξιτό δρόμο, θα βαδίσουμε για 5 χιλιόμετρα έως το Λεχουρίτικο διάσελο και σε χαρακτηριστικό εικονοστάσι. Αριστερά μας, αθέατη, η όχι και τόσο γνωστή κορυφή Φλυσκούλι (1.696μ.) και δεξιά μας η κορυφή Σκουτέλι. Ευκαιρία είναι να κατακτήσουμε και τις δυο αυτές κοντινές κορυφές αρχικά ακολουθώντας την κορυφογραμμή που διαγράφεται αριστερά μας σε μη σηματοδοτημένο μονοπάτι.

Στοχεύουμε νοητά την κορυφή, κινούμενοι αρκετές φορές πάνω στα ασβεστολιθικά βράχια, χρησιμοποιώντας και τα άνω άκρα μας κάποιες στιγμές για υποστήριξη. Από την κορυφή Φλυσκούλι, ΒΑ ξεπροβάλει η «μύτη» της κορυφής του Καλλιφωνίου (1.997μ.) ενώ ΝΑ βλέπουμε τον επόμενο προορισμό μας, το Σκουτέλι. Για να «χρωματίσουμε» λίγο τη διαδρομή μας δε θα επιστρέψουμε στο Λεχουρίτικο διάσελο από ίδια διαδρομή . Θα κινηθούμε στη ΒΑ κορυφογραμμή του Φλυσκουλίου όπου θα συναντήσουμε το μονοπάτι που κατηφορίζει από Καλλιφώνι και «χάνεται» μες στα έλατα.

Επόμενός μας στόχος η κορυφή Σκουτέλι. «Βάζουμε» στην πλάτη μας το Φλυσκούλι και ακολουθούμε την κορυφογραμμή ΝΑ. Το μονοπάτι σε ορισμένα σημεία είναι εμφανές, άλλες φορές πάλι «σβήνει» λόγω της βλάστησης. Ένα περίπου χιλιόμετρο θα χρειαστούμε από το διάσελο για την κορυφή, περπατώντας αρχικά ανάμεσα σε αραιά έλατα και έπειτα σε φρύγανα και κοντοπούρναρα. Από δω έχουμε ανεμπόδιστη θέα προς τις υψηλότερες κορυφές του Ερυμάνθου καθώς και στις κοντινότερες κορυφές. Ο δρόμος της επιστροφής ξεκινάει κατεβαίνοντας την κορυφογραμμή του Σκουτελίου προς το Λιβαρτζινό διάσελο. Σε χαρακτηριστικό καλύβι που θα συναντήσουμε , υπάρχει μονοπάτι το οποίο θα μας οδηγήσει στο δρόμο Άνω Βλασίας-Λεχουρίου. Αυτό ακολουθούμε σε μια ομολογουμένως γοητευτική διαδρομή.

Αν και το μονοπάτι δεν είναι συντηρημένο και οι διακλαδώσεις του με τις γιδόστρατες ίσως μας μπερδέψουν σε ορισμένα σημεία, είναι χαραγμένο σε εξαιρετικής ομορφιάς ελατόδασος. Στη διαδρομή θα συναντήσουμε πηγή που αναβλύζει μέσα από βράχο και γεμίζει τους ξύλινους κορύτους. Ακολουθούμε εν συνεχεία το κατηφορικό μονοπάτι που ελίσσεται ανάμεσα στα πεσμένα έλατα έως το σημείο συνάντησης με το δρόμο. Από δω επιστροφή και πάλι στο σημείο εκκίνησης .

Απόσταση διαδρομής : 11,6 χλμ

Βαθμός Δυσκολίας : 2

Χρόνος πορείας : 6 ώρες

Υπεύθυνος Ανάβασης: Κρητικός Κων/νος

Απαραίτητος εξοπλισμός – Λοιπά είδη – Παρατηρήσεις

1. Ορειβατικά μποτάκια

2. Αδιάβροχο παντελόνι

3. Αντιανεμικό, Αδιάβροχο μπουφάν

4. Νερό (Στην αρχή της διαδρομής θα συναντήσουμε ρυάκι με τρεχούμενο νερό και στην επιστροφή μας από την κορυφή πηγή)

5. Σνακ

Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία του συλλόγου Παντανάσσης 29, 5ος όροφος και στο τηλ. 2610273912 (Τρίτη έως Παρασκευή και Ώρες 20:30-22:00).

Posted in Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.