Διήμερη Εξόρμηση του ΕΟΣ Πάτρας στα Χτένια Χελμού

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA


Στις 7 & 8 Σεπτεμβρίου, ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει 2ήμερη διάσχισή του Χελμού με σημείο εκκίνησης την Λίμνη Δόξα και κατάληξη το χωριό Περιστέρα.

Γενικές Πληροφορίες

Η μετάβαση στην Λίμνη Δόξα θα γίνει με αυτοκίνητα.

Η διανυκτέρευση θα γίνει με σκηνές στην Λίμνη, τις οποίες όμως δεν θα χρειαστεί να κουβαλάμε μαζί μας στο περπάτημα.

Όσον αφορά στο φαγητό, υπάρχει είτε η επιλογή της ταβέρνας σε γύρω χωριά για το πρώτο βράδυ, ή μπορεί ο καθένας να φροντίσει να φέρει μαζί του γκαζάκι και ότι άλλο χρειάζεται για να μαγειρέψει. Για τη 2η διανυκτέρευση η οποία θα γίνει πάνω στην Κορυφή Γαρδίκι, θα πρέπει ο καθένας να φροντίσει για γκαζάκι, σκεύη κτλ.

Απαραίτητος Εξοπλισμός

Όλος ο απαραίτητος ορειβατικός εξοπλισμός όπως σε όλες τις εξορμήσεις (ορειβατικό παπούτσι, καπέλο, αντηλιακό, νερό, σνακ για την διαδρομή κτλ)
Σκηνή για την 1η διανυκτέρευση (χώρος υπάρχει αρκετός δεν χρειάζεται όμως ο καθένας να έχει τη σκηνή του, μπορείτε να συνεννοηθείτε να φέρετε μια σκηνή ανά 2 ή 3 άτομα)

Απαραίτητος Εξτρα Εξοπλισμός:

  • Bivvy-Bag
  • Υπνόσακος (ΖΕΣΤΟΣ!!!)
  • Υπόστρωμα
  • Ισοθερμικό, μπουφάν, buff, σκούφος και γάντια για το βράδυ (η διανυκτέρευση θα γίνει σε υψόμετρο, σε εκτεθειμένο στον αέρα σημείο και θα έχει κρύο)
  • Φακός Κεφαλής
  • Γκαζάκι, φαί και μαγειρικά σκεύη
  • Μποντριέ και υλικά για ραπελ (καραμπίνερ, ρεβέρσο, αυτοσφιγγόμενος κτλ) (θα υπάρχει και η δυνατότητα δανεισμού υλικών από το σύλλογο)

Το πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το εξής:

Παρασκευή 06/09

Αναχώρηση από Πάτρα στις 18:00 με τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για διάσχιση οπότε θα πάμε πρώτα στην Περιστέρα να αφήσουμε καποια αυτοκίνητα και στην συνέχεια θα κινηθούμε προς την Λίμνη Δόξα όπου και θα μείνουμε το βράδυ.

Σάββατο 07/09

Αναχώρηση στις 7:00 για Διάσελο Κυνηγού, Θα προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο γίνεται στο διάσελο του Κυνηγού με τα αυτοκίνητα ανάλογα με την κατάσταση του δρόμου.

Από το διάσελο του κυνηγού θα ξεκινήσουμε την πορεία για την κορυφή Γαρδίκι, όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: καθ όλη την διάρκεια της πορείας, όπως και στην κορυφή δεν υπάρχει νερό, ως εκ τούτου θα πρέπει να κουβαλάει ο καθένας μαζί του το νερό του για 2 μέρες περπάτημα και 1 μαγείρεμα.

Πρόκειται για μία απαιτητική διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς αλλά και αυξημένης δυσκολίας,  η οποία κινείται πάνω στην κορυφογραμμή προσφέρονται υπέροχη θέα στις κορυφές του Χελμού, την λίμνη Δόξα καθώς και την Ντουρντουβάνα.

Το ακριβές ίχνος στο χάρτη καθώς και τα υψομετρικά της διαδρομής που θα ακολουθηθεί μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ από προηγούμενη επανάληψη μελών του  ΕΟΣ Πάτρας (όποιος θέλει μπορεί να την κατεβάσει και σε gpx για να την έχει μαζί του) .

Πιο αναλυτικά, από το Διάσελο του κυνηγού θα κινηθούμε πάνω στην κορυφογραμμή περνώντας από την κορυφή Καράβι και φτάνοντας στην κορυφή Νησί, όπου βρίσκεται το 1ο Ραπέλ. Στην συνέχεια θα κινηθούμε προς το Μαδερό όπου θα γίνει το 2ο ραπέλ, και από εκεί κινούμενοι σε εντυπωσιακή ράχη θα καταλήξουμε στην Κορυφή Γαρδίκι όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Λόγω του ανάγλυφου η διαδρομή από την κορυφή Νησί και μετά γίνεται πολύ απαιτητική, καθώς πρέπει να γίνουν 2 ραπελ σε απότομες κόψεις και περάσματα με μεγάλη κλίση όπου έχουν τοποθετηθεί ιμάντες και συρματόσχοινα.  Ως εκ τούτου στην εόρμηση θα συμμετέχουν μόνο μέλη που έχουν αναρριχητική εμπειρία.


Κυριακή 08/09

Το πρωί της Κυριακής, θα ξεκινήσουμε και θα κινηθούμε προς το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διαδρομή τα εντυπωσιακά χτένια του Χελμού. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες κορυφογραμμές της χώρας από πλευράς αίσθησης έκθεσης, όπου θα κινηθούμε πάνω σε πολύ λεπτές κόψεις τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και να καβαλήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: είναι μια διαδρομή με ημι-αναρριχητικά περάσματα και μεγάλη έκθεση,  και ως εκ τούτου απευθύνεται μόνο σε άτομα που έχουν αναρριχητική εμπειρία, και (όπως θα καταλάβετε και από τις φωτογραφίες) σε καμία περίπτωση σε οποιοδήποτε έχει έστω και λίγο υψοφοβία ή ακροφοβία.

Μετά τα Χτένια θα κινηθούμε προς το πανέμορφό Νεραϊδάλωνο, και μέσα από σχετικά απότομη ρεματιά στα μοναδικά Ύδατα Στυγός. Τα Ύδατα είναι η μοναδική πηγή νερού που συναντάμε σε όλη την διαδρομή. Στην συνέχεια θα κινηθούμε μέσα από καλοσημαδεμένο μονοπάτι, το οποίο κινείται μέσα σε πλούσια βλάστηση με κάποια ελαφρως απαιτητικά περάσματα και με την μοναδική θέα της Στύγας από πάνω σου μέχρι το χωριό Περιστέρα όπου θα βρίσκονται τα αυτοκίνητα.

Σημαντική Σημείωση: Λόγω της ιδιαιτερότητας και της επικινδυνότητας της διαδρομή, θα γίνει αυστηρή επιλογή των μελών που θα συμμετάσχουν. Η εξόρμηση απευθύνεται μόνο σε έμπειρους ορειβάτες, με πολύ καλή φυσική κατάσταση, εξοικίωση με την διανυκτέρευση στην υπεθρο χωρίς σκηνή, πολύ καλη γνώση διαχείρισης νερού και απαραίτητη αναρρηχητική εμπείρια (Σχολή Αρχαρίων Αναρρήχισης).  Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους  (Άρης 6985639899 – Γιώργος 6946759939 ) πρίν την εκδρομή.


Βαθμός Δυσκολίας: 4+

Υπεύθυνοι Εξόρμησης: Δερμιτζάκης Άρης, Παλούμπης Γιώργος

Για επιπλέον πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήστε με τα γραφεία του συλλόγου (Τρίτη έως την Παρασκευή 8:30μμ έως 10:00μμ).

Posted in Τελευταία Νέα.