Ορειβατικό Διήμερο Αφιερωμένο στους Φίλους και Σχοινοσυντρόρους μας – Διάσχισή Χελμού – Τοποθέτηση Πλακέτας

  • OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Το 2022 άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στην ιστορία του συλλόγου μας. Η ξαφνική απώλεια των τριών φίλων και σχοινοσυντρόφων, Θανάση Σωτηρόπουλου, Παναγιώτη Τέκου και Γιάννη Τορέλλι οι οποίοι παρασύρθηκαν απο χιονοστιβάδα στην προσπάθεια τους να κάνουν την πρώτη επανάληψη της δυσκολότερης διαδρομής παγοαναρρίχησης της Ελλάδας τα “Υδατα της Στύγας”, μας σόκαρε και μας άφησε μουδιασμένους. Όπως έγραψε χαρακτηρίστηκα στο εξαιρετικό του κείμενο ο φίλος και σχοινοσύντροφος Νίκος Χατζής:

“Χάσαμε την αιχμή του δόρατος μας.
Την avant-garde της αναρρίχησης.”

Ηρθε η ώρα να κάνουμε πράξη την δέσμευση μας να διοργανώσουμε σειρά εκδηλώσεων στην μνήμη φίλων μας, για να τιμήσουμε την προσφορά τους τόσο στον σύλλογο αλλά και στην αναρρίχηση και ορειβασία της χώρας μας.

Στις 2 & 3 Ιουλίου, ο ΕΟΣ Πάτρας θα πραγματοποιήσει διήμερο με πολλαπλές πεζοπορίες διαφορετικού Βαθμού Δυσκολίας σε μονοπάτια του Χελμού, οι οποίες θα καταλήξουν την Κυριακή 3 Ιουλίου στα Υδατα της Στύγας, όπου και θα τοποθετηθεί αναμνηστική πλάκα.

Οι διαδρομές που θα πραγματοποιηθούν θα είναι:

Ακολουθούν αναλυτικές πληροφορίες για τις διαδρομές

Διάσχιση Χελμού

Η μετάβαση στην Λίμνη Δόξα θα γίνει με αυτοκίνητα.

Η διανυκτέρευση θα γίνει με σκηνές στην Λίμνη, τις οποίες όμως δεν θα χρειαστεί να κουβαλάμε μαζί μας στο περπάτημα.

Όσον αφορά στο φαγητό, υπάρχει είτε η επιλογή της ταβέρνας σε γύρω χωριά για το πρώτο βράδυ, ή μπορεί ο καθένας να φροντίσει να φέρει μαζί του γκαζάκι και ότι άλλο χρειάζεται για να μαγειρέψει. Για τη 2η διανυκτέρευση η οποία θα γίνει πάνω στην Κορυφή Γαρδίκι, θα πρέπει ο καθένας να φροντίσει για γκαζάκι, σκεύη κτλ.

Απαραίτητος Εξοπλισμός

Όλος ο απαραίτητος ορειβατικός εξοπλισμός όπως σε όλες τις εξορμήσεις (ορειβατικό παπούτσι, καπέλο, αντηλιακό, νερό, σνακ για την διαδρομή κτλ)
Σκηνή για την 1η διανυκτέρευση (χώρος υπάρχει αρκετός δεν χρειάζεται όμως ο καθένας να έχει τη σκηνή του, μπορείτε να συνεννοηθείτε να φέρετε μια σκηνή ανά 2 ή 3 άτομα)

Απαραίτητος Εξτρα Εξοπλισμός:

  • Bivvy-Bag
  • Υπνόσακος (ΖΕΣΤΟΣ!!!)
  • Υπόστρωμα
  • Ισοθερμικό, μπουφάν, buff, σκούφος και γάντια για το βράδυ (η διανυκτέρευση θα γίνει σε υψόμετρο, σε εκτεθειμένο στον αέρα σημείο και θα έχει κρύο)
  • Φακός Κεφαλής
  • Γκαζάκι, φαί και μαγειρικά σκεύη
  • Μποντριέ και υλικά για ραπελ (καραμπίνερ, ρεβέρσο, αυτοσφιγγόμενος κτλ) (θα υπάρχει και η δυνατότητα δανεισμού υλικών από το σύλλογο)

Το πρόγραμμα της εξόρμησης είναι το εξής:

Παρασκευή 01/07

Αναχώρηση από Πάτρα στις 18:00 με τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για διάσχιση οπότε θα πάμε πρώτα στην Περιστέρα να αφήσουμε καποια αυτοκίνητα και στην συνέχεια θα κινηθούμε προς την Λίμνη Δόξα όπου και θα μείνουμε το βράδυ.

Σάββατο 02/07

Αναχώρηση στις 7:00 για Διάσελο Κυνηγού, Θα προσπαθήσουμε να πλησιάσουμε όσο περισσότερο γίνεται στο διάσελο του Κυνηγού με τα αυτοκίνητα ανάλογα με την κατάσταση του δρόμου.

Από το διάσελο του κυνηγού θα ξεκινήσουμε την πορεία για την κορυφή Γαρδίκι, όπου θα γίνει και η διανυκτέρευση.

ΠΡΟΣΟΧΗ: καθ όλη την διάρκεια της πορείας, όπως και στην κορυφή δεν υπάρχει νερό, ως εκ τούτου θα πρέπει να κουβαλάει ο καθένας μαζί του το νερό του για 2 μέρες περπάτημα και 1 μαγείρεμα.

Πρόκειται για μία απαιτητική διαδρομή εξαιρετικής ομορφιάς αλλά και αυξημένης δυσκολίας,  η οποία κινείται πάνω στην κορυφογραμμή προσφέροντας υπέροχη θέα στις κορυφές του Χελμού, την λίμνη Δόξα καθώς και την Ντουρντουβάνα.

Το ακριβές ίχνος στο χάρτη καθώς και τα υψομετρικά της διαδρομής που θα ακολουθηθεί μπορείτε να βρείτε πατώντας εδώ από προηγούμενη επανάληψη μελών του  ΕΟΣ Πάτρας (όποιος θέλει μπορεί να την κατεβάσει και σε gpx για να την έχει μαζί του) .

Πιο αναλυτικά, από το Διάσελο του κυνηγού θα κινηθούμε πάνω στην κορυφογραμμή περνώντας από την κορυφή Καράβι και φτάνοντας στην κορυφή Νησί, όπου βρίσκεται το 1ο Ραπέλ. Στην συνέχεια θα κινηθούμε προς το Μαδερό όπου θα γίνει το 2ο ραπέλ, και από εκεί κινούμενοι σε εντυπωσιακή ράχη θα καταλήξουμε στην Κορυφή Γαρδίκι όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Λόγω του ανάγλυφου η διαδρομή από την κορυφή Νησί και μετά γίνεται πολύ απαιτητική, καθώς πρέπει να γίνουν 2 ραπελ σε απότομες κόψεις και περάσματα με μεγάλη κλίση όπου έχουν τοποθετηθεί ιμάντες και συρματόσχοινα.  Ως εκ τούτου στην εόρμηση θα συμμετέχουν μόνο μέλη που έχουν αναρριχητική εμπειρία.

Κυριακή 03/07

Το πρωί της Κυριακής, θα ξεκινήσουμε και θα κινηθούμε προς το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της διαδρομή τα εντυπωσιακά χτένια του Χελμού. Πρόκειται για μια από τις ομορφότερες κορυφογραμμές της χώρας από πλευράς αίσθησης έκθεσης, όπου θα κινηθούμε πάνω σε πολύ λεπτές κόψεις τις οποίες σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται και να καβαλήσεις.

ΠΡΟΣΟΧΗ: είναι μια διαδρομή με ημι-αναρριχητικά περάσματα και μεγάλη έκθεση,  και ως εκ τούτου απευθύνεται μόνο σε άτομα που έχουν αναρριχητική εμπειρία, και (όπως θα καταλάβετε και από τις φωτογραφίες) σε καμία περίπτωση σε οποιοδήποτε έχει έστω και λίγο υψοφοβία ή ακροφοβία.) Μετά τα Χτένια θα κινηθούμε προς το πανέμορφό Νεραϊδάλωνο, και μέσα από σχετικά απότομη ρεματιά στα μοναδικά Ύδατα Στυγός. Τα Ύδατα είναι και η μοναδική πηγή νερού που συναντάμε σε όλη την διαδρομή.

Σε αυτό το σημείο θα συναντηθούν και οι τρείς ομάδες από τις τρείς διαφορετικές διαδρομές και θα γίνει η τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας των φίλων μας.

Στην συνέχεια θα κινηθούμε μέσα από καλοσημαδεμένο μονοπάτι, το οποίο κινείται μέσα σε πλούσια
βλάστηση με κάποια ελαφρως απαιτητικά περάσματα και με την μοναδική θέα της Στύγας από πάνω σου μέχρι το χωριό Περιστέρα όπου θα βρίσκονται τα αυτοκίνητα.

Σημαντική Σημείωση: Λόγω της ιδιαιτερότητας και της επικινδυνότητας της διαδρομή, θα γίνει αυστηρή επιλογή των μελών που θα συμμετάσχουν. Η εξόρμηση απευθύνεται μόνο σε έμπειρους ορειβάτες, με πολύ καλή φυσική κατάσταση, εξοικίωση με την διανυκτέρευση στην υπεθρο χωρίς σκηνή, πολύ καλη γνώση διαχείρισης νερού και απαραίτητη αναρρηχητική εμπείρια (Σχολή Αρχαρίων
Αναρρήχισης).  Όσοι ενδιαφέρονται θα πρέπει
υποχρεωτικά να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους  (Άρης 6985639899 – Γιώργος 6946759939 ) πρίν την εκδρομή.

Τύπος: Διάσχιση
Αφετηρία: 02/07/2022 Λίμνη Δόξα
Τερματισμός: 03/07/2022 Μεσορούγι (με διανυκτέρευση στην κορυφή Γαρδίκι)
Ώρες Πορείας: πολλές!!!
ΒΔ: 4+ μόνο για απόφοιτους σχολής Αρχαρίων Αναρρίχησης (πολύωρη κίνηση σε εκτεθειμένο πεδίο, ραπελ, ημιαναρριχητικά περάσματα)
ΥΔ: +1705μ. -1924μ. (14,5 χλμ)
GPS: https://www.wikiloc.com/mountaineering-trails/diaselo-kunegou-karabi-nesi-madero-rapel-gardiki-khtenia-khelmou-neraidalono-udata-stugos-peristera-28723829

Υπεύθυνοι Διαδρομής: Δερμιτζάκης Άρης, Παλούμπης Γιώργος

Μεσορρούγι – Ύδατα Στυγός (Κυκλική)

Πρόκειται για την πιο γνωστή και κλασική διαδρομή που ακολουθει κανείς για να προσσεγγίσει τα ύδατα της Στύγας. Ξεκινάει από το Άνω Μεσορρούγι, ένα μικρό οικισμό πάνω από το χωριό Περιστερά ενώ ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος. Φτάνοντας στο μικρό οικισμό βλέπουμε στα αριστερά μια ταμπέλα που μας οδηγεί με ενα χωματόδρομο προς την τοποθεσία 4 έλατα. Θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε με όσο το δυνατόν πιο κοντά στα 4 έλατα από όπου και ξεκινάει η διαδρομή.

Αρχικά ανεβαίνουμε μια απότομη δασωμένη πλαγιά μέχρι που η κλίση του εδάφους γίνεται ξανά ήπια. και φτάνουμε σε ξέφωτο. Το μονοπάτι είναι εμφανές και δεν μπερδεύει. Περνάμε μερικά ρέματα από τα οποία μπορούμε να γεμίσουμε και νερό και κερδίζουμε ύψος. Σε αυτό το σημείο γεμίζουμε τα παγούρια μας γιατί δεν υπάρχει άλλη πηγή μέχρι τα Ύδατα. Λίγο παραπάνω φτάνουμε σε χαρακτηριστικό σημείο θέας και πλέον βλέπουμε τις ψηλές κορυφές του Χελμού. Συνεχίζουμε ανηφορικά και σιγά σιγά βγαίνουμε έξω από το δάσος.

Λίγο παρακάτω συναντάμε και το πιο δύσκολο σημείο της διαδρομής όπου το μονοπατι στενεύει και περνάει σε εναλλαγή βράχινου και σάρας στο οποίο υπάρχει και ένα παλιο συρματόσχοινο το οποίο ομως πια έχει καταστραφεί και το πέρασμα χρειάζεται πολύ προσοχή. Από αριστερά υπάρχει γκρεμός, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες. Ανάλογα με την κατάσταση του πεδίου, έμπειρα μέλη του συλλόγου ή θα φιξάρουν σχοινί ή θα παρακάμψουμε το πέρασμα κινούμενοι αριστερά μέσα στην ρεματιά. Η παράκαμψη αυτή θα μας αναγκάσει να χάσουμε λιγη υψομετρική αλλα πιθανά να ειναι απαραίτητη.

Αφού περάσουμε το δύσκολο πέρασμα, σε λιγο φθάνουμε στα Ύδατα της Στύγας όπου θα συναντηθούν και οι τρείς ομάδες από τις τρείς διαφορετικές διαδρομές και θα γίνει η τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας των φίλων μας.

Τύπος: Κυκλική
Αφετηρία: 03/07/2022 4 Έλατα
Τερματισμός: 03/07/2022 4 Έλατα
Ώρες Πορείας: 6 με 7
ΒΔ: 2+
ΥΔ: +870μ. -920μ. (15.4 χλμ)
GPS: https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/khelmos-ano-mesorrougi-udata-stugos-13317480
Υπεύθυνος Διαδρομής: Λυμπεράτος Χάρης

 

Αρίσταρχος – Ύδατα Στυγός (Κυκλική)

Αυτή είναι η συντομότερη και ευκολότερη διαδρομή την οποία μπορεί να ακολουθήσει κανείς για να προσεγγίσει τα Ύδατα της Στύγας. Θα κινηθούμε μέ αμάξι μέχρι την κορυφή του χιονοδρομικού και συγκεκριμένα στο τηλεσκόπιο “Αρίσταρχος”. Από εδώ θα ξεκινήσουμε την κατάβαση προς την Μαυρόλιμνή και στην συνέχεια θα κινηθούμε προς τα Ύδατα της Στύγας. Εκεί θα συναντηθούν και οι τρείς ομάδες από τις τρείς διαφορετικές διαδρομές και θα γίνει η τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας των φίλων μας.

Η κατάβασή (αρά και ανάβασή στην επιστροφή) γίνεται από μονοπάτι η κλίση του οποίου είναι ήπια. Η κατάβαση μέχρι τα Ύδατα είναι λιγότερο από μια ώρα να η ανάβαση αναμένεται να γίνει σε χρόνους ομάδας σε περίπου 1ώρα κει 30 λεπτά.

Η διαδρομή αυτή συνιστάται για όσους θέλουν να συμμετέχουν αλλά δεν μπορούν να ακολουθήσουν πολύωρες και απαιτητικές διαδρομές. 

Τύπος: Κυκλική
Αφετηρία: 03/07/2022 Αρίσταρχος
Τερματισμός: 03/07/2022 Αρίσταρχος
Ώρες Πορείας: 2 με 3
ΒΔ: 1+
ΥΔ: -470μ + 470μ (~6 χλμ)
GPS: https://el.wikiloc.com/oreibasia-diadromes/aristarkhos-maurolimne-udata-stugos-ano-mesorouggi-2867268 (το πρώτο τμήμα της διαδρομής που φαίνεται στο link)
Υπεύθυνος Διαδρομής: Μαγκλάρας Βασίλης

 

Για επιπλέον πληροφορίες και δήλωση συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνήστε με τα γραφεία του συλλόγου (Τρίτη έως την Παρασκευή 8:30μμ έως 10:00μμ).

 

Posted in Ορειβασία, Πεζοπορίες, Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.