ΑΡΜΕΝΙΑ 31/08 – 08/09/2018

Για την επέτειο των ενενήντα χρόνων από την ίδρυσή του ο Ε.Ο.Σ. Πάτρας σε συνεργασία με το ταξιδιωτικό γραφείο Trekking Hellas, διοργανώνει  9ήμερη ορειβατική και τουριστική εκδρομή στην Αρμενία από 31 Αυγούστου έως 9 Σεπτεμβρίου 2018.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πεζοπορικές κορυφές μέχρι 3888μ και μια ανάβαση στο ψηλότερο βουνό της Αρμενίας, το Aragats (4090 μ), καθώς και επίσκεψη στα σημαντικότερα αξιοθέατα της Νότιας και Κεντρικής Αρμενίας και της πρωτεύουσάς της.

Απεικόνιση της διαδρομής στην Αρμενία:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ημέρα 1η, Παρασκευή  31 Αυγούστου 2018

Αναχώρηση το απόγευμα της Παρασκευής από Πάτρα για το αεροδρόμιο της Αθήνας, απ’ όπου στις 23:45 με απευθείας πτήση της Aegean αναχωρούμε για το Γιερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας.

 

Ημέρα 2η, Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου

Άφιξη στο Γιερεβάν στις 03:20 το πρωί. Μεταφορά στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Μετά το πρωινό, ξεκινάμε την περιήγησή μας στην πόλη με επίσκεψη στο Ararat Brandy factory, εργοστάσιο παραγωγής  μπράντι όπου θα πάρουμε μια γεύση. Στη συνέχεια θα  επισκεφθούμε τον Ναό του Γκαρνί, κλασικό Ελληνιστικό Ναό, σύμβολο της προχριστιανικής Αρμενίας. Συνεχίζουμε προς το φαράγγι του ποταμού Αζάτ, με τοιχώματα από ηφαιστειακό βασάλτη. Μετά θα επισκεφθούμε το μοναστικό σύμπλεγμα του 13ου αιώνα, το μοναστήρι Geghard (μνημείο UNESCO), το οποίο εν μέρει έχει λαξευτεί επάνω σε βράχο. Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Γιερεβάν για βόλτα στην πόλη και βραδινό φαγητό.

                                    

                       Μοναστήρι Geghard                                                                                                  Ναός του Garni

 

Ημέρα 3η, Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου

Νωρίς το πρωί αναχωρούμε για την ορεινή δρακόλιμνη Vanki όπου θα δούμε τα χαρακτηριστικά αρχαία vishaps (πέτρινοι δράκοι) και τα πετρογλυφικά του Azdahak.  Με τα αυτοκίνητα συνεχίζουμε μέχρι υψόμετρο 3.000 όπου ξεκινάμε την ανάβασή μας στην κορυφή του βουνού Azdahak σε υψόμετρο 3.597 μ. Το βουνό είναι ηφαίστειο και στον κρατήρα της κορυφής υπάρχει λίμνη. Επιστροφή το απόγευμα στο Γιερεβάν για βραδινό φαγητό.

                                    

                                 Vishapakar                                                                                   Ανεβαίνοντας στο Azbahak

 

Ημέρα 4η, Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου

Μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την Νότια Αρμενία. Στην διαδρομή θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Khor Virap, πολύ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία και με πανοραμική θέα προς το βιβλικό Αραράτ. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον Γρηγόριο Ναζιανζηνό, τότε που η Αρμενία γινόταν η πρώτη χώρα που καθιέρωσε ως επίσημη θρησκεία τον Χριστιανισμό. Συνεχίζοντας νότια θα κάνουμε μια στάση στο Areni, για να επισκεφθούμε ένα οινοποιείο και να γευτούμε κρασί της περιοχής. Στη συνέχεια θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Noravank του 13ου αιώνα, στο Φαράγγι Zangezur. Ακολουθεί μια επίσκεψη στο μοναδικό και μυστηριώδες Garahunge. Πρόκειται για μυστηριώδεις όρθιους βράχους ηλικίας 7.500 ετών, που χαρακτηρίζονται και ως το Στόουνχεντζ της Αρμενίας. Συνεχίζουμε νότια για το φαράγγι Vorotan όπου θα δούμε το εγκαταλελειμμένο τρωγλοδυτικό χωριό Khndzoresk, με τα σπίτια του σκαμμένα στο εσωτερικό μεγάλων βράχων. Θα περπατήσουμε για να εξερευνήσουμε το χωριό και στο τέλος της ημέρας θα φτάσουμε στο Goris όπου και θα διανυκτερεύσουμε.

                                                

                     Μοναστήρι Khor Virap                                                                            Μοναστήρι Noravank

 

                 

          Τρωγλοδυτικό χωριό Khndzoresk                                                                              Garahunge

 

Ημέρα 5η, Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου

Ξεκινάμε την ημέρα μας με επίσκεψη στο Devil’s Bridge, όπου οι πιο τολμηροί μπορούν να δοκιμάσουν μπάνιο στις φυσικές πισίνες σε ένα σκηνικό γεμάτο από σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Συνεχίζουμε με επίσκεψη στο μοναστήρι του Tatev, όπου θα ανέβουμε με τελεφερίκ. Το απόγευμα πηγαίνουμε στο Jermuk για να διανυκτερεύσουμε σε ξενοδοχείο.

 

       

                                  Devil’s Bridge                                                                        Μοναστήρι του Tatev                                            

 

Ημέρα 6η, Τετάρτη 5 Σεπ τεμβρίου

Συνεχίζουμε αρχικά προς το διάσελο Vardenyats Pass (2410 m), όπου βρίσκεται το αρχαίο πανδοχείο Orbelian’s Caravanserai, χτισμένο το 1332. Από το διάσελο θα ανέβουμε στην κορυφή Armaghan (2829 m), με μια όμορφη λίμνη στην κορυφή στον κρατήρα της κορυφής και ένα μικρό μοναστήρι δίπλα. Μετά θα επισκεφθούμε το νεκροταφείο Noratus Cemetery του 10ου αιώνα. Επιστρέφοντας στο Γιερεβάν θα κάνουμε και μια στάση στην ορεινή λίμνη Sevan σε υψόμετρο 1900 μ. και θα επισκεφθούμε το μοναστήρι Hayravank στις όχθες της λίμνης. Διανυκτέρευση στο Γιερεβάν.

 

     

                                     Κορυφή  Armaghan                                                                                    Νεκροταφείο Noratus

 

Ημέρα 7η, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου

Μετά το πρωινό μας θα επισκεφθούμε τα ερείπια του καθεδρικού ναού Zvartnots που χτίστηκε τον 7ο αιώνα, και περιλαμβάνεται στην λίστα μνημείων της UNESCO. Συνεχίζοντας θα κάνουμε μια στάση για να επισκεφθούμε το κάστρο Amberd Fortress και την κοντινή εκκλησία. Συνεχίζοντας θα καταλήξουμε στην ορεινή λίμνη Kari σε υψόμετρο 3190 μ, όπου και θα κατασκηνώσουμε. Μετά το μεσημεριανό μας θα κάνουμε ένα περπάτημα εγκλιματισμού στην περιοχή του βουνού Aragats. Διανυκτέρευση σε σκηνές δίπλα στη λίμνη.

Όσοι δεν επιθυμούν να ανέβουν στην κορυφή του βουνού, θα επιστρέψουν το ίδιο απόγευμα στο Γιερεβάν για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

 

   

                              Καθεδρικός ναός Zvartnots                                                                   Κάστρο και εκκλησία Amberd

             

                              Λίμνη Kari

 

Ημέρα 8η, Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου

Ξυπνάμε νωρίς το πρωί και μετά το πρωινό μας αναχωρούμε για την ανάβαση στην βόρεια κορυφή του Aragats σε υψόμετρο 4090 μ. που είναι η ψηλότερη της Αρμενίας.  Η βόρεια κορυφή αποτελείται στην πραγματικότητα από δυο κορυφές με ελάχιστη υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. Η ανάβασή μας θα σταματήσει στην πρώτη κορυφή που δεν έχει τεχνικές δυσκολίες. Η ανάβαση στην κύρια κορυφή απαιτεί εμπειρία από τους συμμετέχοντες και χρήση σχοινιών. Αν ωστόσο κάποιοι θέλουν να ανέβουν στην κύρια κορυφή, θα πρέπει να το δηλώσουν πριν αρχίσει το ταξίδι, ώστε να κάνουμε την απαραίτητη προετοιμασία. Μεσημεριανό πικνικ στην κορυφή και επιστροφή στην λίμνη Kari όπου βρίσκεται η κατασκήνωσή μας. Το απόγευμα επιστρέφουμε στο Γιερεβάν για διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο.

          

                                   Βουνό Aragats                                                                    Northern Peak 4090 m

Η ομάδα που θα βρίσκεται στο Γιερεβάν, θα περάσει την ημέρα με ξενάγηση στην πόλη. Θα γίνει επίσκεψη στο Πάρκο της Νίκης, το Μουσείο Γενοκτονίας, το μουσείο αρχαίων χειρογράφων Matenadaran, κ.ά.

 

Ημέρα 9η, Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα μεταφερόμαστε στο αεροδρόμιο, για την πρωινή 3ωρη πτήση της Aegean προς Αθήνα (αναχώρηση 04:50, άφιξη 06:55). Άμεση αναχώρηση για Πάτρα με πούλμαν.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τιμές

15-20 άτομα, 1.130 € (για μέλη του ΕΟΣ Πάτρας) ή 1.170 (για μη μέλη)

20+ άτομα, 1.006 € (για μέλη του ΕΟΣ Πάτρας) ή 1.046 (για μη μέλη)

120 € διαφορά μονόκλινου

54 € Ταξιδιωτική ασφάλιση με την World Nomads για όσους είναι έως 65 ετών

140 € Ταξιδιωτική ασφάλιση με την Asua  για όσους είναι 66 έως 70 ετών

210 € Ταξιδιωτική ασφάλιση με την Asua  για όσους είναι 71 έως 85 ετών

 

Στις τιμές περιλαμβάνονται

 • Έλληνας αρχηγός / συνοδός της εκδρομής / οδηγός βουνού
 • Δύο τοπικοί αγγλόφωνοι οδηγοί (ένας στην αρχή ένας στο τέλος κάθε πορείας)
 • Όλες οι μετακινήσεις μέσα στην Αρμενία με πούλμαν
 • Διαμονή σε ξενοδοχεία 3* σε δίκλινα δωμάτια
 • Διαμονή σε αντίσκηνα στο βουνό Aragats
 • Πλήρη διατροφή καθ’ όλη την παραμονή στην Αρμενία
 • Εισιτήρια εισόδων στους αρχαιολογικούς χώρους
 • Εισιτήριο ανάβασης με το τελεφερίκ στο Tatev
 • Εισιτήρια εισόδου στο Brandy factory και το Areni wine factory

 

 

Στις τιμές δεν περιλαμβάνονται

 • Αεροπορικά εισιτήρια Αθήνα – Αρμενία (περίπου 300 € στο τέλος Φεβρουαρίου)
 • Μεταφορές Πάτρα – Ελ. Βενιζέλος – Πάτρα με πούλμαν
 • Ποτά στη διάρκεια των γευμάτων
 • Προσωπικά έξοδα (τηλεφωνήματα, πλυντήρια, κλπ)
 • Sleeping bag για τη διανυκτέρευση στις σκηνές
 • Προσωπικός εξοπλισμός πεζοπορίας και ορειβασίας
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση

 

Σημείωση 1: Για την πραγματοποίηση της εκδρομής ο ελάχιστος αριθμός συμμετοχών είναι 15 άτομα. Σε διαφορετική περίπτωση η εκδρομή μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με μια ανάλογη επιβάρυνση

Σημείωση 2: Για όσα άτομα θα χρησιμοποιήσουν το πούλμαν που θα αναχωρήσει από την Πάτρα με ενδιάμεσες στάσεις σε Αίγιο, Ξυλόκαστρο, Κόρινθο, για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, θα υπάρξει μια πρόσθετη χρέωση η οποία θα καθοριστεί λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση, ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερομένων.

Σημείωση 3. Το κόστος του αεροπορικού εισιτηρίου αλλάζει διαρκώς, και για αυτό δεν έχει συμπεριληφθεί στην τιμή του πακέτου. Όσο νωρίτερα γίνει η κράτηση, τόσο πιο οικονομικό βγαίνει.

Σημείωση 4. Η ταξιδιωτική ασφάλιση για την συμμετοχή σας στο πρόγραμμα είναι υποχρεωτική

Σημείωση 5: Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία του συλλόγου, καθημερινές 20:30 έως 21:30 εκτός Δευτέρας, στο τηλέφωνο 2610273912, με τον αρχηγό της εκδρομής Γρηγόρη Κουβεριανό στο τηλέφωνο 6978000609, ή με τον υπεύθυνο της Trekking Hellas Χρήστο Λάμπρη στο τηλ. 6974754952, c.lambris@trekking.gr

 

Ηλεκτρικό ρεύμα

Το ρεύμα είναι 230 V / 50 Hz και οι πρίζες είναι ίδιες όπως στην Ελλάδα

 

Κλίμα

Την εποχή του ταξιδιού μας, ο καιρός σε γενικές γραμμές είναι ζεστός. Στα χαμηλά υψόμετρα οι θερμοκρασίες την ημέρα μπορεί να φτάνουν και τους 30ο  ή 35ο C.

Στα βουνά οι θερμοκρασίες είναι γύρο στους 20ο με 25ο C την ημέρα.

Για όσους ανέβουν στην βόρεια κορυφή του Aragats και διανυκτερεύσουν στα αντίσκηνα, θα πρέπει να αναμένουν απρόβλεπτες συνθήκες, με τη θερμοκρασία ενδεχομένως να φτάνει ή να κατεβαίνει και κάτω από το μηδέν

 

Εξοπλισμός

 • Σακίδιο ημέρας 35-40 λιτρων
 • Παπούτσια trekking ψηλά να καλύπτουν τον αστράγαλο
 • Ρούχα πεζοπορίας (μακρύ παντελόνι, ελαφρύ πουκάμισο ή μπλούζα)
 • Καπέλο
 • Ελαφρύ τζάκετ
 • Αδιάβροχο
 • Μαγιό για όσους θα κάνουν μπάνιο στην Γέφυρα του Διαβόλου
 • Αντηλιακό

 

Για όσους ανέβουν στην κορυφή Aragats και θα πραγματοποιήσουν διανυκτέρευση στα αντίσκηνα, θα πρέπει επιπλέον να έχουν μαζί τους

 • Θερμοεσώρουχα
 • Ζεστές κάλτσες
 • Υπνόσακο για μηδέν βαθμούς
 • Γάντια
 • Σκούφο
 • Μπουφάν fleece

 

Κρατήσεις

Για την κράτησή σας στην εκδρομή θα πρέπει να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:

 1. Επικοινωνήσετε με τον Χρήστο Λάμπρη (κιν. 6974754952) για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας και να δώσετε τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί σας
 2. Στείλετε σκαναρισμένο το διαβατήριό σας στην ηλεκτρονική διεύθυνση c.lambris@trekking.gr,
 3. Καταθέσετε μια προκαταβολή ποσού 500 ευρώ, με την οποία θα εκδοθεί και το αεροπορικό εισιτήριο, μέχρι το τέλος του Μαΐου.
 4. Συμπληρώσετε και στείλετε την φόρμα συμμετοχής που θα σας σταλεί
Posted in Ορειβασία, Πεζοπορίες, Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.