Ανάβαση στο Χαλασμένο Βουνό 8-9 Οκτωβρίου

Το διήμερο 8-9 Οκτωβρίου ο ΕΟΣ Πατρών θα πραγματοποιήσει  ανάβαση στην κορυφή Χαλασμένο (2204m) του Ταΰγετου από τη μεριά του δάσους της Βασιλικής.  

Το Δάσος της Βασιλικής ανήκει στο γεωγραφικό χώρο της Μάνης και είναι συνδεδεμένο με τους Μανιάτες, οι οποίοι το θεωρούν ως το δικό τους δάσος. Είναι απομονωμένο καθώς περιβάλλεται περιμετρικά από υψηλές βουνοκορφές. Τα κύρια δέντρα που συναντά κανείς εδώ είναι έλατα και μαυρόπευκα.                

Την περίοδο της Κατοχής καταστράφηκαν μεγάλες εκτάσεις από μια τεράστια πυρκαγιά που εκδηλώθηκε, το δάσος κατάφερε όμως να αναγεννηθεί από μόνο του, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Μάλιστα, σε ορισμένες απόμερες και δυσπρόσιτες περιοχές μπορεί κανείς να συναντήσει δέντρα ηλικίας μέχρι και 300 χρόνων. 

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, “όρος υψηλόν τε και όρθιον” κατά τον Στράβωνα! 

Το Χαλασμένο (2.204μ) είναι μία από τις πιο ιδιαίτερες κορυφές του Ταϋγέτου και βρίσκεται στην μεριά της Μεσσηνίας. Είναι από συμπαγής βράχους και θυμίζει Μύτικα ή την κακόσκαλα του Ολύμπου ενώ λέγεται, ότι η κορυφή του Χαλασμένου είναι η δεύτερη πιο δύσκολη μετά την κορυφή του Μύτικα στον Όλυμπο.  

 Το βράδυ του Σαββάτου η ομάδα θα διανυκτερεύσει σε σκηνές στο χώρο γύρω από την ορειβατική καλύβα που διατηρεί στο δάσος της Βασιλικής ο ΕΟΣ Καλαμάτας.

Από εκεί θα ξεκινήσει νωρίς το πρωί της Κυριακής (περίπου στις 4:00) η πορεία για το Χαλασμένο Βουνό. Μια αρκετά απαιτητική διαδρομή, που χρειάζεται εξαιρετική φυσική κατάσταση από όσους την ακολουθήσουν.  

Το πρώτο μέρος της , είναι κοινό με την διαδρομή προς τον Προφήτη Ηλία. Μόλις βγούμε από το δάσος και ανέβουμε στο διάσελο όπου χωρίζει την πορεία προς τα δεξιά για προφήτη Ηλία και προς τα αριστερά για Χαλασμένο, θα ακολουθήσουμε τα μπλε σημάδια. Θα κατέβουμε την πλαγιά όπως μας πάνε τα σημάδια,  θα περάσουμε ένα μικρό ρέμα που μπορεί να έχει νερό και θα κινηθούμε αριστερά.

 

Έπειτα θα συναντήσουμε ένα χαρακτηριστικό μεγάλο πλάτωμα στην Αγ. Παρασκευή και θα συνεχίσουμε ευθεία μπαίνοντας σε δάσος ακολουθώντας πάντα τα σημάδια. Έπειτα θα συναντήσουμε ένα μικρό ανηφορικό κομμάτι και αφού το ανέβουμε και κατέβουμε μετά από λίγο περνάμε κάθετα ένα μικρό λούκι όπου ακολουθεί μια μικρή τραβέρσα σε πλαγιά και πάλι μια μικρή ανηφόρα σε λίγο σαθρό έδαφος. Θέλει προσοχή στις σαθρές πλάκες. 

Έπειτα βλέποντας πλέον το διάσελο του Χαλασμένου, θα περάσουμε μια μικρή συστάδα δέντρων με ένα ρεματάκι και θα συνεχίσουμε συνεχώς ανηφορικά. Τα σημάδια θα μας βγάλουν σε χαρακτηριστικό σημείο κάτω από το διάσελο όπου υπάρχει πηγή. Βλέποντας το Χαλασμένο και κοιτώντας αριστερά θα βλέπουμε χαρακτηριστικά βράχια τα οποία βγάζουν στη νότια ράχη του. Θα περπατήσουμε προς τα εκεί και θα βγούμε στην αρχή της ράχης. Από εδώ και μετά θα αρχίσει η κόντρα σε κάνα δυο σημεία όπου θα θέλει και σκαρφάλωμα αλλά όχι τίποτα ιδιαίτερο.  

Η επιστροφή θα γίνει από την ίδια διαδρομή προς τα πίσω και θέλει λίγο προσοχή στην κατάβαση από τη ράχη. Επίσης έχει μια καλή ανηφορική κόντρα στην επιστροφή λίγο πριν το Πατιστό. Γενικά η πορεία δεν έχει εκτεθειμένα σημεία, απλά θέλει προσοχή στην κατάβαση στη ράχη του βουνού.  

Σημείωση : Δεν συνίσταται για μη έμπειρους στο ορεινό πεδίο. 

Υπεύθυνος Ανάβασης: Καπώνης Παναγιώτης 

Ώρες πορείας: περίπου 11 

Υψομετρική Διαφορά: 1350m 

Βαθμός Δυσκολίας: 3+ 

Υποχρεωτικός εξοπλισμός: Κατασκηνωτικός εξοπλισμός (σκηνή, κάρυματ, υπνόσακος), ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, κράνος, σακίδιο με τουλάχιστον 3lt νερό, φαγητό, αντιανεμικό, αδιάβροχο, καπέλο, αντιηλιακό, γυαλιά, γάντια εργασίας. 

Προσοχή αν κάποιος δεν έχει κάτι από τον υποχρεωτικό εξοπλισμό πχ σκηνή ή κράνος να ενημερώσει οπωσδήποτε τη γραμματεία όταν δηλώσει συμμετοχή.

Υπάρχει όριο στον αριθμό των συμμετεχόντων. 

Δηλώσεις συμμετοχής ως την Πέμπτη 06/10 στα γραφεία του συλλόγου μας, Παντανάσσης 29, τηλ. 2610 273 912, ανοικτά Τρίτη έως Παρασκευή και ώρες 20.30-22.00, ή με mail στο eospatras@gmail.com 

Οι συντονιστές της ανάβασης μπορούν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα αν συντρέξουν λόγοι καιρικών συνθηκών και λόγοι ασφάλειας της ομάδας. 

Να σημειώσουμε ότι όλα τα μέλη του ΕΟΣ Πάτρας που υλοποιούν τις δράσεις του συλλόγου μας είναι εθελοντές.

Posted in Τελευταία Νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.