Ανάβαση στην Κορυφή της Γκιώνας (υψ. 2.510μ)

Περιγραφή της Ανάβασης

Το Σάββατο 23 Μαΐου 2015  o Ε.Ο.Σ. Πατρών με ομάδα 15 ατόμων με αρχηγούς τον Γιάννη Ποταμούση και τον Θανάση Σωτηρόπουλο, πραγματοποίησε ανάβαση στο όρος Γκιώνα για την προσέγγιση της υψηλότερης κορυφής της σε υψόμετρο 2.510 μέτρα ακολουθώντας τη διαδρομή, φαράγγι Ρεκκάς – καταφύγιο Π.Ο.Α. (Λάκα Καρβούνη) –  κορυφή Πυραμίδα (2.510 μ.) σε μονοπάτι πορείας 13 συνολικά χιλιομέτρων.

Η διαδρομή ξεκινάει από τη Βίνιανη, μικρό οικισμό που απέχει 10 χλμ. από τη πόλη της Άμφισσας και βρίσκεται σε υψόμετρο 550 μέτρων, από όπου και προσεγγίζεται το φαράγγι της Ρεκκάς. Η διαδρομή στην αποξηραμένη πλέον κοίτη του ποταμού για ανάπτυγμα διαδρομής 6,3 χιλιομέτρων έως την περιοχή Μύλοι σε υψόμετρο 1.025 μέτρων χαρακτηρίζεται από μικρή κλίση πλην όμως η πεζοπορία λόγω της κροκάλας του ποταμού αποδεικνύεται αρκετά επίπονη ιδιαίτερα κατά τη κατάβαση.

Στην συνέχεια το μονοπάτι εγκαταλείπει την κοίτη, και συνεχίζει παράλληλα με αυτή επί των πλαγιών του φαραγγιού για περίπου 4 χλμ.

Σε  υψόμετρο 1.436 μέτρων στη ράχη της πλαγιάς ξεκινά η ανάβαση για το ορειβατικό καταφύγιο σε εντυπωσιακό μονοπάτι ανάμεσα σε έλατα και με υπέροχη θέα, μήκους 2 χλμ. το οποίο καταλήγει στο Καταφύγιο του Π.Ο.Α. σε υψόμετρο 1.756 μέτρων όπου η ομάδα διανυκτέρευσε.

Το τελευταίο τμήμα της ανάβασης μήκους 2,8 χλμ. πραγματοποιήθηκε την επόμενη μέρα το πρωί  από το καταφύγιο του Π.Ο.Α. έως τη κορυφή Πυραμίδα στα 2.510 μέτρα υψόμετρο.

Από την κορυφή, η ομάδα επέστρεψε στο καταφύγιο, όπου μετά από μια στάση για ξεκούραση και τις απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού του καταφυγίου, ξεκίνησε  την κατάβαση μέσω της ίδιας διαδρομής προς την Βίνιανη.

Συνολικά η διαδρομή χαρακτηρίζεται από την έντονη εναλλαγή των τοπίων και των κλίσεων καθώς και την πλούσια βλάστηση σε συνδυασμό με την ύπαρξη σπάνιας πανίδας.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τον Π.Ο.Α. για την φιλοξενία που μας προσέφερε στο καταφύγιο.

 

Διαδρομές:           Ανάβαση             Βίνιανη – Καταφύγιο Π.Ο.Α. : 6.00 ώρες

Καταφύγιο Π.Ο.Α. – Πυραμίδα : 2,5 ώρες

Κατάβαση            Πυραμίδα – Καταφύγιο Π.Ο.Α.: 1,5 ώρα

Καταφύγιο Π.Ο.Α. – Βίνιανη : 4.00 ώρες

 

Σύνδεσμοι:         http://www.anevenontas.gr/routes/?tid=1286748556

 

Αεροφωτογραφίες  Google Earth

Φωτογραφίες από την Ανάβαση

Posted in Ορειβασία, Πεζοπορίες, Τελευταία Νέα and tagged , , , , , .