Ανάβαση στην Γκιώνα από την Χαράδρα της Ρεκκάς

Το Σαββατοκύριακο 23-24 Μαΐου 2015 ο Ε.Ο.Σ. Πάτρας θα πραγματοποιήσει ανάβαση στην Γκιώνα από την Χαράδρα της Ρεκκάς.

Πληροφορίες

Το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Γκιώνας, του ψηλότερου βουνού της Στερεάς Ελλάδας. Στο χαμηλότερο σημείο του βρίσκεται η Βίνιανη, στο Προσήλιο και 13 χιλιόμετρα μετά η Πυραμίδα, η κορυφή της Γκιώνας, στα 2.510 μέτρα υψόμετρο.
Τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και μοναδική εμπειρία πεζοπορίας, το Φαράγγι της Ρεκκάς είναι από τα σπουδαιότερα της χώρας. Απότομες ορθοπλαγιές, πλούσια βλάστηση που περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη, ζώα που διαβιούν στην περιοχή – είναι χαρακτηρισμένο καταφύγιο άγριας ζωής άλλωστε – αλλά και τρεχούμενα νερά συνθέτουν το βουνίσιο τοπίο.
Έλατα ξεπροβάλλουν από τα βράχια δημιουργώντας δάση και αν είστε τυχεροί θα συναντήσετε και αγριόγιδα, για τα οποία το Φαράγγι της Ρεκκάς αποτελεί βιότοπο. Στην αρχή, η διαδρομή γίνεται παράλληλα με το ρέμα, στην πανέμορφη φύση. Περίπου 1,5 ώρα μετά την είσοδο από την Βίνιανη, στην περιοχή «Μύλοι», βρίσκονται ερείπια παλιών νερόμυλων και πηγές με ορμητικό νερό, στον Πλατύλιθο.

Η ανάβαση των 13 χιλιομέτρων στο Φαράγγι της Ρεκκάς μέχρι την κορυφή διαρκεί έως και 10 ώρες. Μετά την μέση της διαδρομής βρίσκεται το καταφύγιο του Πεζοπορικού Ομίλου Αθηνών, στην θέση Λάκκα Καβούνη. Χωρητικότητας 20 ατόμων, είναι χτισμένο στα 1850 μέτρα υψόμετρο. Διαθέτει τζάκι και δύο ξυλόσομπες, ενώ απέξω βρίσκεται πηγή με πόσιμο νερό. Η ανάβαση από εδώ ως την Πυραμίδα διαρκεί περίπου 2 ώρες.

20130404155357fokida_rekasgorge1

Καταφύγιο ΠΟΑ:

Yψόμετρο: 1.850 μέτρα
Xωρητικότητα: 20 άτομα
Φωτισμός: Λάμπες υγραερίου
Θέρμανση: Tζάκι – 2 Ξυλόσομπες
Yδροδότηση: Το καταφύγιο διαθέτει τρεχούμενο πόσιμο νερό πηγής.
Kουζίνα: Οργανωμένη (Πετρογκάζ – σκεύη κ.λ.π.) (δεν είναι εφοδιασμένο με τρόφιμα θα πρέπει να φροντίσετε για την διατροφή σας το βράδυ)

Επιλογές Πρόσβασης:

1. Aπό το χωριό Βίνιανη υψόμ.: 520μ., πεζοπορία 6-7 ώρες περίπου (ανάβαση από την χαράδρα της  Pεκάς). (διαδρομή που θα ακολουθηθεί)

2. Εναλλακτική πρόσβαση από το χωριό Kαλοσκοπή:
α) Πεζοπορία: 5 ώρες περίπου
β) Oδικώς (μόνο το καλοκαίρι): 22 χλμ. χωματόδρομος και από εκεί 20 λεπτά πεζοπορία.

Τί θα χρειαστείτε:

Αναγκαία/Χρήσιμα Υλικά: Ανθεκτικά και άνετα ,πεζοπορικά ή trail running παπούτσια, Αδιάβροχο-αντιανεμικό, πιθανώς και σκούφος για την κορυφή. Καπέλο για τον ήλιο. Τρόφιμα για το βράδυ της διανυκτέρευσης, γκαζάκι, ένα μπουκάλι νερού τουλάχιστον 1 λίτρου, υπνόσακος και φακός.

Ικανότητες: Καλή φυσική κατάσταση, δεδομένου ότι η ανάβαση συνολικά συνίσταται σε κάλυψη 13km, με υψομετρική διαφορά 2000m.

Σύνδεσμοι:
http://www.anevenontas.gr/routes/?tid=1286748556

Για περισσότερες πληροφορίες και αίτηση συμμετοχής παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα γραφεία του συλλόγου.

Posted in Καταφύγιο, Ορειβασία, Πεζοπορίες, Τελευταία Νέα and tagged , , , , , .